Sari la conținut

Vaccinurile pe bază de ARN mesager ar putea preveni și trata cancerul. Iată ce au descoperit cercetătorii

Tehnologia ARN mesager (ARNm) utilizată în vaccinurile Moderna și Pfizer COVID-19 ar putea fi, de asemenea, utilizată pentru combaterea cancerului, potrivit experților. Experții spun că ARNm poate stimula sistemul imunitar al organismului să recunoască celulele canceroase și să le atace.

”Celulele canceroase produc proteine ​​care pot fi țintite de vaccinurile ARNm. Progresele în acest domeniu au fost raportate în tratarea melanomului ”, a declarat pentru Healthline dr. Jeffrey A. Metts, șef de personal la Centrul de Tratament al Cancerului din din Atlanta, SUA.

„Cu toate acestea, tratamentul cancerului este diferit de prevenirea cancerului. Ne putem uita la scăderea dramatică a cazurilor de cancer de col uterin datorită screeningului și a vaccinului HPV, realizate în ultimii 10 ani, a spus Metts.

„Vaccinul HPV a arătat că putem preveni 80-90% din cancerele de col uterin și că este o strategie incredibil de eficientă legată de cancer. Dar vaccinul nu tratează boala”, a spus el.

Cu toate acestea, vaccinurile împotriva cancerului estompează limitele dintre prevenție și tratament.

Vaccin împotriva cancerului cu ARN mesager

Vaccinurile COVID-19, pregătesc sistemul imunitar al organismului pentru a recunoaște și a ataca celulele virale.

Un vaccin împotriva cancerului funcționează în mod similar, învățând sistemul imunitar al organismului să recunoască celulele canceroase fie pentru a preveni revenirea cancerului, fie pentru căutarea și distrugerea activă a tumorilor din organism ca imunoterapie.

Unul dintre motivele pentru care funcționează este că editarea ARNm este o tehnologie atât de flexibilă.

ARNm poate fi codat cu orice proteina imaginabilă. Putem injecta ARNm în celulele tumorale astfel încât tumora să exprime proteinele care semnalează sistemului imunitar să o atace ca pe un agent patogen străin ”, a declarat Jacob Becraft, dr., Cofondator și director executiv al Strand Therapeutics, o companie care dezvoltă terapie mARN și biologie sintetică.

Putem trimite, de asemenea, ARNm in celulele imune, armându-le cu senzori imbunatatiti pentru detectarea tumorilor. Acest lucru învață în mod eficient sistemul imunitar cum să omoare celulele tumorale ”, a declarat Becraft pentru Healthline.

El a adăugat: „Terapiile existente necesită să creăm în laborator proteine ​​sintetice care să ucidă tumorile sau să activeze sistemul imunitar împotriva lor. Cu ARNm, putem coda orice număr de proteine ​​pe aceeași moleculă de ARNm și putem determina celulele tumorale să-și „creeze propriile terapii” direct în interiorul tumorii. ”

Ultimele cercetări

Una dintre provocările utilizării ARNm pentru tratarea cancerului este însă că ARNm nu rămâne mult în organism înainte de a se deteriora.

Dezvoltarea tehnologiei pentru a schimba acest lucru este subiectul unui nou studiu publicat în revista Nano Letters a American Chemical Society.

Cercetătorii chinezi au dezvoltat și testat un nou hidrogel care conține și stabilizează ARNm, permițând eliberarea lentă atât a ARNm, cât și a unui adjuvant (un compus care îmbunătățește răspunsul imun la un vaccin). Acest lucru ar permite terapiilor să dureze timp de 30 de zile.

În cadrul studiului, șoarecii cu melanom cărora li s-a administrat tratamentul au avut atât reduceri ale dimensiunii tumorii, cât și a altor metastaze din plămâni după tratamentul cu acest vaccin ARNm, au raportat cercetătorii.

Dacă va avea succes în alte studii, acesta ar putea fin un punc de plecare pentru tratarea cancerului și în cazul oamenilor.

Ce ne rezerva viitorul

Deci, ne uităm la un viitor în care cancerul este „vindecat” prin vaccinuri cu ARNm sau este cel puțin mai tratabil?

Răspunsul este un „poate” optimist.

„Este devreme, dar este considerată o zonă promițătoare pentru dezvoltarea de noi medicamente. Există o serie de terapii de reprogramare celulară și terapie de înlocuire a proteinelor care sunt cu adevărat promițătoare, dar aceasta din urmă va continua mai rapid, deoarece suntem abili în măsurarea expresiei proteinelor „, Anna Barker, dr., Directorul strategiei la Lawrence J. Ellison Institute for Transformative Medicine de la Universitatea din California de Sud, a declarat Healthline.

„În timp ce vaccinurile cu ARNm utilizează tehnologii similare terapiilor împotriva cancerului de astăzi, precum imunoterapia, cancerul și bolile infecțioase nu sunt sinonime”, a spus Metts.

„Cancerul este complex, are ADN-ul nostru și suferă mutații constant. Este important să înțelegem că există o multitudine de tipuri de cancer și că nu există două tipuri de cancer similare ”, a spus Metts. „Trebuie să monitorizăm în continuare rezultatele cercetărilor clinice și de laborator în curs și viitoare pentru a înțelege pe deplin promisiunea utilizării ARNm pentru tratarea sau protejarea împotriva cancerului”.

Terapiile cu ARNm vor include probabil două vaccinuri. Unul ar viza anumite expresii de cancer, în timp ce al doilea ar fi un medicament personalizat care utilizează probe de celule ale persoanei respective pentru a viza terapii doar către celulele canceroase.

„ARNm ar putea debloca o linie complet nouă de vaccinuri împotriva unei varietăți de viruși și boli ”, a adăugat el.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel