„Varza murată reduce mediul favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor patogene şi previne apariţia cancerului. În al doilea rând, substanţele benefice trec prin bariera intestinală și ajung la ficat, inhibând producerea de colesterol și de trigliceride. Aceste bacterii lactice reduc reacțiile alergice din organism.
De asemenea, varza murată oferă protecţie mucoproteică, scăzând cu cel puțin 30% riscul de a dezvolta cancer, în special, cancer de colon.
„Numeroase studii au arătat că un aport consistent de alimente fermentate ajută foarte mult la sănătatea noastră. Ba chiar există studii elaborate care ar arăta faptul că aceste produse ar lupta și cu multe forme de cancer. De asemenea, există studii care arată că populații din diferite regiuni ale lumii, ce se alimentează cu mâncare fermentată, ar avea o speranță de viață mai mare decât a populațiilor care nu recurg la acest proces de fermentare a alimentelor. Totodată, ele luptă și cu anumite infecții”, ne-a declarat dr. Corina Zugravu, medic în nutriție și igiena alimentației.
Întăresc și aparatul cardiovascular!
Un alt beneficiu foarte important al acestor produse din lapte este acela că au un aport mai mare de calciu decât laptele și sunt mult mai ușor de digerat, tocmai prin faptul că dezvoltă acele bacterii prietenoase și transformă produsele în adevărate „medicamente” probiotice. Acestea stimulează popularea intestinelor noastre cu bacteriile bune, care ne ajută să avem un sistem digestiv sănător și, implicit, un sistem imunitar întărit, dar și o funcționare mai bună a aparatului cardiovascular. Bineînțeles, ca în cazul multor alimente, abuzul „se pedepsește” și un consum exagerat de varză murată sau de iaurt ne poate crea probleme de aciditate sau ne poate da peste cap flora intestinală și funcționarea normală a aparatului digestiv.
Vitaminele se păstrează și prin conservare
Mai mult, alimentele fermentate contribuie la absorbția nutrienților din celelalte alimente pe care le consumăm și adaugă propriile beneficii, precum Vitamina B, îndeosebi Vitamina B12, acizi grași omega-3, enzime și acid lactic. În plus, permit păstrarea pe perioade mai lungi a alimentelor, fără pierderea proprietăților acestora. Prin fermentație se elimină acidul folic care există în cereale, fasole, mazăre, semințe, nuci și alune. Reducerea nivelului de acid folic ușurează absorbția de minerale, astfel că și tranzitul intestinal se face mai rapid.