Leucemia este o formă de cancer care afectează celulele sângelui. Afecțiunea începe în măduva oaselor. În cazul unui bolnav de leucemie, măduva oaselor produce un număr prea mare de leucocite care nu își mai pot îndeplini funcțiile. În acest caz, bolnavul se confruntă cu anemie, sângerări sau infecții.
Principalele simptome în leucemie
Senzație de oboseală
Pierderi în greutate fară un motiv anume
Infecții frecvente
Disconfort abdominal
Dureri în oase sau încheieturi
Sângerări și învinețiri rapide: sângerări ale gingiilor, pete roșii pe piele
Tumefierea nodulilor limfatici în special din zona gâtului sau a zonei inghinale
O parte dintre simptome pot apărea nu din cauza cancerului, ci a unei infecții cu care se confruntă bolnavul de leucemie.
Supraviețuitorii leucemiei vor să îi ajute pe pacienții aflați în situații limită, cu diagnosticuri ca leucemie, limfom etc.
Monica Bunaciu este Supraviețuitor și Președinte al Asociației Române împotriva Leucemiei (ARIL), https://www.aril.ro/
Domnia sa ne prezintă cum arată lucrurile în România pentru pacienții bolnavi de leucemie și limfom și cum este nevoie ca toți acești bolnavi să știe că există speranță. Vestea bună este că există analizor specific în hematologie la laboratorul IONC Cluj.
În cadrul Asociatiei, împreună cu echipa ARIL, au fost finalizate următoarele proiecte: https://www.aril.ro/categorie/proiecte-finalizate/:
– Am dotat 3 spitale cu aparate de igienizare
– Am dotat noua sectie de transplant de la SUUB cu un aparat de afereza, datorita caruia pot face transplant pana la 5 pacienti / luna.
– Am dotat saloanele de la sectia de Hematologie 2 Fundeni, cu 26 de paturi, 28 de noptiere si o brancarda
– Am donat 3 Hote necesare prepararii terapiilor citostatice in conditii optime la SUUB
– Am dotat spitalul clinic Fundeni cu fotolii confortabile necesare efectuarii terapiilor efectuate in spitalizarile de zi
– Am mobilat sectiile „terapie de zi ” si „hematologie 2” Fundeni
– Am achizitionat infuzomate si injectomate pentru principalele sectii de hematologie si transplant din Bucuresti
– Am donat un aparat de flowcitometrie necesar efectuarii analizelor complete pentru o perfecta diagnosticare, la SUUB
– Am cumparat aparate de fizioterapie pentru pacientii spitalizati pe termen lung
– Sustinem pacientii prin: intalniri cu fostii pacienti, a doua opinie, intalniri cu profesionisti in: nutritie, hematologie, psihologie, coaching, terapie prin arta
– Am creat un proiect in parteneriat cu Prof Olivier Hermine, memebru al Academiei Franceze, datorita caruia pacientii cu o forma foarte grava de leucemie, care inainte mureau in proportie de 90%, acum traiesc in proportie de 60%
– Am editat povestile supravietuitorilor, pentru a oferi speranta
– Am creat un proiect de informare a pacientilor in ceea ce priveste igiena si nutritia
Acum ne dorim sa vă facem cunoscut că am reușit să strângem fonduri de la cațiva oameni cu suflet și de la câteva companii care au rezonat cu cauza noastră.
Proiectul „Dotarea laboratorului IONC Cluj , cu un analizor specific in hematologie” este finalizat. Asteptăm doar sa fie livrat aparatul. Este important ca oamenii să știe că se poate, există soluții, există salvare.
Ne dorim să putem realiza și alte proiecte în viitor. Știm că sunt mulți Supraviețuitori în România. Ne dorim să fie și mai mulți, mărturisește Monica Bunaciu, Supraviețuitor și Președinte al Asociației Române împotriva Leucemiei (ARIL).
Puteți urmări proiectele ARIL în curs de derulare aici https://www.aril.ro/categorie/proiecte-in-curs/