Sari la conținut

Argumentele științifice sunt de necombătut: produsele care încălzesc tutunul reprezintă o alegere mai bună decât continuarea fumatului

Andrei Ghizdăvescu, Manager Scientific & Medical Affairs, Philip Morris România
Andrei Ghizdăvescu, Manager Scientific & Medical Affairs, Philip Morris România

Argumentele științifice sunt de necombătut: produsele care încălzesc tutunul reprezintă o alegere mai bună decât continuarea fumatului este concluzia interviului cu Andrei Ghizdăvescu, Manager Scientific & Medical Affairs, Philip Morris România

 

1. Cu ce se ocupă un medic la PMI?

 

Rolul meu în această companie este în strânsă legătura cu procesul de transformare început în grupul de companii Philip Morris International (PMI) acum un deceniu. Compania iși propune să ofere alternative mai puțin nocive decât continuarea fumatului către fumătorii care altfel ar continua să fumeze. Pentru ca aceste produse sa fie o alternativă viabilă, este nevoie de un proces riguros de dezvoltare, cercetare și urmărire a parametrilor de siguranță. Astfel se explică prezența unui număr important de cercetători, chimiști și medici în cadrul companiei. Dar ce facem noi, medicii din companie, la modul concret?  Ne ocupăm de relația cu mediul științific și medical, de comunicarea științifică și de informarea obiectivă asupra dovezilor științifice care susțin produsele fără fum.

 

2. De ce este fumatul un obicei atât de nociv?

 

Într-adevăr, cei mai mulți oameni știu că fumatul este un obicei dăunător care provoacă boli grave. Cu toate acestea, a fost un drum lung până la a înțelege pe deplin impactul nociv pe care fumatul îl are asupra sănătății. Primul pas important a fost demonstrarea legăturii de cauzalitate dintre fumat și apariția unor boli grave, cum ar fi cancerul pulmonar. Următoarea provocare pentru medici și cercetători a fost identificarea mecanismelor prin care fumatul duce la apariția acestor boli. Astăzi, după mai bine de cinci decenii de cercetare, știm că expunerea organismului la substanțele toxice din fumul de țigară este cauza acestor boli.

 

Mai exact, atunci când o țigară este aprinsă pentru a fi fumată, arderea tutunului duce nu doar la eliberarea nicotinei ci, mult mai grav, la formarea a peste 6000 de substanțe chimice, dintre care în jur de 100 sunt identificate ca fiind cauzele bolilor asociate fumatului. Odată cu nicotina, fumătorul inhalează și aceste numeroase substanțe nocive, care în timp duc la instalarea unor boli grave.

 

3. Știind că este atât de nociv, de ce fumează oamenii? 

 

Fumatul este în același timp o dependență de nicotină, un ritual și un comportament condiționat și influențat de mediu. Nicotina provoacă dependență și nu este lipsită de riscuri, dar nu este cauza principală a bolilor cauzate de fumat. Nicotina este o substanță care se găsește în mod natural în frunzele plantei de tutun. Din punct de vedere chimic, nicotina este alcaloid cu efect stimulant ușor. Ce se întâmplă când inhalezi nicotină? Ea este absorbită rapid la nivel pulmonar și ajunge în circulație. Efectele nicotinei se instalează rapid și sunt de scurtă durată. Efectele fizice ale acesteia sunt reprezentate de creșteri tranzitorii ale frecvenței cardiace și ale tensiunii arteriale, iar la nivelul sistemului nervos central crește nivelul dopaminei, neurotransmițător cu impact asupra capacității de concentrare, de atenție, a memoriei și a stării de bine. Însă, prin mecanismul său de acțiune, nicotina poate provoca dependență.

Dar, foarte important de reținut, nicotina nu este recunoscută drept carcinogen și, repet, nu este cauza primară a bolilor asociate fumatului. Cu toate acestea, există persoane care nu ar trebui să utilizeze nicotină – în primul rând copiii și adolescenții, femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele care suferă de diabet, afecțiuni cardio-vasculare.

 

4. Ce sunt produsele din tutun încălzit?

 

Produsele din tutun încălzit sunt o categorie nouă de produse care încălzesc în mod controlat tutunul până la temperaturi care permit eliberarea nicotinei fără sa producă arderea tutunului. Ideea din spate este aceea de a decupla nicotina (substanța pe care o caută fumătorii) de arderea tutunului care generează substanțele nocive.

Așa cum spuneam, cea mai bună alegere este renunțarea completă la tutun și la nicotină. Pentru adulții care nu renunță la fumat există, însă, produsele din tutun încălzit. Ele încălzesc tutunul în loc să-l ardă și nu degajă fum, ceea ce înseamnă că nivelurile de substanțe chimice dăunătoare sunt reduse semnificativ în comparație cu fumul de țigară. Ele nu sunt lipsite de riscuri și eliberează nicotină care creează dependență, dar reprezintă o alegere mai bună decât continuarea fumatului. Tocmai de aceea ele nu se adresează nefumătorilor, nici foștilor fumători, ci doar acelor fumători care altfel ar continua să fumeze.

Mulți cred, în mod eronat, că produsele din tutun încălzit generează fum, asemenea țigărilor. În cazul alternativelor fără fum vorbim, de fapt, despre un aerosol, care este fundamental diferit de fumul de țigară și care are potențialul de a fi mai puțin nociv în comparație cu acesta. Întotdeauna este important să verificăm informațiile pe care le primim și să ne asigurăm că nu perpetuăm doar niște credințe populare. Mai ales când este vorba de progresele din știință și tehnologie, accesul la informații corecte și obiective este critic.

 

5. Ce înseamnă harm reduction? Putem vorbi despre harm reduction în viața de zi cu zi?

 

Harm reduction reprezintă un set de idei, strategii și abordări care au ca obiectiv reducerea efectelor nocive ale unor comportamente. Harm reduction este o abordare pragmatică, care se bazează pe înțelegerea faptului că stoparea sau eradicarea unui comportament nu este întotdeauna fezabilă.

Principiile de harm reduction se aplică într-o anumită măsură multor altor comportamente umane care implică un anumit grad de risc. Se vorbește azi de harm reduction în legătură cu consumul de alcool, comportamente sexuale, în tulburări de nutriție sau în dependențele digitale.

Fumatul este și el un astfel de comportament cu efecte nocive. Renunțarea la fumat are ca scop prevenirea sau reducerea acestor efecte nocive și reprezintă cea mai bună strategie. Există și situații în care renunțarea sau abstinența nu sunt atinse, astfel încât, în aceste cazuri, reducerea efectelor nocive devine obiectivul realist și nu exclusiv renunțarea. Reducerea riscurilor este întotdeauna o alegere personală. Deci este critic să ne informăm.

 

6. Care este știința din spatele alternativelor fără fum? Ce fel de cercetări ştiinţifice efectuați?

 

Rezultatele științifice ale PMI se bazează pe cercetare științifică guvernată de reguli, legi si principii de bună practică care sunt aplicate și respectate atât de industrie cât și de instituții academice și cercetători independenți.  Efectuăm studii științifice ample și riguroase pentru a evalua efectele trecerii la produsele noastre fără fum în comparație cu continuarea fumatului. Abordarea noastră în ce privește cercetarea este inspirată de practicile industriei farmaceutice și este în conformitate cu îndrumările Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) pentru aplicațiile produselor din tutun cu risc modificat (MRTP). Programul științific al PMI include cercetări de laborator, studii clinice și pre-clinice despre trecerea de la țigări la produse fără fum și cercetări pentru a înțelege beneficiile potențiale ale produsului pentru sănătatea publică, inclusiv modul în care fumătorii percep riscul produsului și modul în care îl folosesc în viața reală. Acum putem studia inclusiv utilizarea reală, deoarece produsele PMI sunt disponibile în mai multe țări.

 

Programul nostru de evaluare acoperă o gamă largă de domenii care variază în funcție de produs și de faza de dezvoltare în care se află. Înainte ca produsele să intre pe piață, cercetarea inițială se concentrează pe testarea designului și a controlului produselor, a emisiilor de substanțe toxice în comparație cu țigările și a evaluării de laborator a profilului de toxicitate. Odată ce acestea sunt finalizate, evaluăm impactul acestor produse la nivelul utilizatorului și impactul asupra fumătorilor adulți care trec la aceste produse. Acest lucru se realizează prin cercetare clinică și comportamentală pentru a înțelege impactul trecerii de la țigări la produse fără fum. În cele din urmă, odată ce un produs este pe piață, monitorizăm siguranța și studiem utilizarea reală și impactul acestor produse în lumea reală, adică evaluăm impactul la nivelul populației.

 

De asemenea, publicăm metodologiile noastre și rezultatele științifice. Din 2008 concluziile / cercetările noastre au fost publicate în peste 500 de articole, iar oamenii noștri de știință prezintă rezultatele cercetărilor noastre la conferințe și evenimente științifice și cu autoritățile de reglementare din întreaga lume. Am creat un website (PMIScience.com) pentru a face publice cercetările științifice realizate până în prezent. Invităm la dialog și dezbatere pentru că știința progresează atunci când alții ne pot evalua descoperirile.

 

7. Există expunere secundară (fumat pasiv) de la produsele din tutun încălzit?

 

Când vorbim despre țigări, fumatul pasiv reprezintă expunerea celor din jur la fumul provenit din două surse – pe de o parte, fumul expirat de fumători, iar, pe de altă parte, fumul generat de arderea mocnită a țigării atunci când stă în scrumieră. Astfel, nivelurile de substanțe nocive la care sunt expuși cei din jur sunt importante și este dovedit științific că fumatul pasiv provoacă boli grave și în rândul nefumătorilor.

 

Când vorbim despre produsele din tutun încălzit situația este complet diferită. În primul rând, produsele din tutun încălzit nu emană fum niciodată, ci emană un aerosol. Acest aerosol nu este generat când produsul nu este utilizat, chiar dacă dispozitivul e pornit. Practic tot ce se eliberează în aerul ambiental este aerosolul expirat de către utilizator. Studiile științifice (PMI și independente) care au evaluat impactul utilizării asupra calității aerului au arătat că utilizarea dispozitivelor produse de compania noastră în interior nu are un impact negativ asupra calității aerului ambiental. Astfel, putem spune că nu există fumat pasiv în cazul produselor din tutun încălzit.

 

8. Cum le răspundeți persoanelor care spun că produsele care încălzesc tutunul generează „mai multe toxine” decât țigările?

 

Acest lucru este pur și simplu incorect. Vă pot spune că am efectuat peste 30.000 de evaluări ale aerosolului generat de dispozitivul nostru care încălzește tutunul. Acestea demonstrează în mod constant că produsul emite în medie cu 90% până la 95% niveluri mai mici de substanțe chimice nocive sau potențial nocive în comparație cu țigările, în funcție de lista de astfel de substanțe cu care comparăm, indiferent de locul unde este efectuată această analiză – într-un laborator PMI sau în laboratoare independente acreditate. În știință, consecvența și repetabilitatea rezultatelor cresc greutatea dovezilor. Dovezile științifice arată că trecerea completă de la țigări la produsul nostru din tutun încălzit reduce semnificativ expunerea la substanțe chimice nocive sau potențial nocive.

 

Este important ca deopotrivă consumatorii și autoritățile de reglementare să primească informații corecte, bazate pe știință, care să le permită să ia decizii în cunoștință de cauză. Astfel, la PMI am investit masiv în cercetare și dezvoltare și am dedicat resurse substanțiale pentru a împărtăși în mod deschis cercetările și datele noastre și pentru a ne angaja în dezbaterea și dialogul științific. Facem toate aceste lucruri pentru a crește gradul de conștientizare și cunoaștere științifică privind reducerea riscurilor asociate cu tutunul și rolul sau contribuția produselor fără fum.

 

Material susţinut de Philip Morris România

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel