Din cuprinsul articolului
Există mai multe argumente pentru care tinerii ar trebui să primească prioritate în campaniile de imunizare. Majoritatea statelor au început vaccinarea anti-COVID cu bătrânii, din motive medicale evidente. Aceștia sunt expuși la dezvoltarea formelor mai grave de Covid-19, iar vaccinul este singura cale prin care acest scenariu se poate evita. Totuși, specialiștii susțin că prioritatea tinerilor este la fel de importantă.
Apecialiștii susțin că tinerii ar trebui să primească prioritate în campaniile de imunizare, deoarece și-ar putea continua activitățile normale fără riscul de a se infecta, cât și de a răspândi virusul către alte persoane, potrivit Politico, citat de Rador.
Argumentele în favoarea vaccinării bătrânilor sunt destul de evidente: ei riscă cel mai mult complicații și decesul de pe urma Covid-19.
În cazul tinerilor, partea pozitivă ar fi că școlarii vaccinați s-ar întoarce la ore fără a se infecta reciproc ori a-și infecta profesorii și părinții – protejându-i astfel indirect și pe cei bătrâni și vulnerabili. Iar tinerii adulți s-ar putea întoarce la muncă, dar și la rolul lor de clienți – în bistrouri, baruri, restaurante, cinematografe și săli de concerte, care toate s-au chinuit să se mențină pe linia de plutire în timpul restricțiilor.
În acest scenariu ideal toți ar avea de câștigat: bătrânii ar fi protejați, iar rudele și prietenii lor mai tineri ar fi imunizați și i-ar putea vizita. Angajații și-ar putea câștiga existența și ar susține și alte firme în calitatea lor de clienți.
Dar cum cantitatea de vaccinuri e limitată – și distribuirea lor e puternic perturbată – ne situăm departe de acel scenariu ideal.
Drept răspuns la aceste circumstanțe nu tocmai ideale, cele mai multe țări occidentale au optat să acorde prioritate la vaccinare celor bătrâni și vulnerabili, în vreme ce populația mai tânără e ținută acasă, sub carantină.
E o strategie logică la nivel intuitiv, însă și efectele carantinei prelungite asupra populației tinere sunt devastatoare – plus că ne-ar putea obstrucționa redresarea generală.
În multe locuri, copiii sunt nevoiți să învețe online și să-și întrerupă studiile zile sau săptămâni la rând când un focar apărut la o școală îi forțează închiderea. Pe de altă parte, cei mai mulți adulți tineri trăiesc într-un purgatoriu – confruntați cu perspective incerte la locul de muncă și cu o viață socială grav restricționată.
Există și un argument de ordin practic. Cele mai multe teste au demonstrat că eficiența vaccinurilor anti-Covid-19 se reduce în raport cu vârsta. În consecință, vaccinarea tinerilor – în cazul cărora vaccinul e mai eficient – ar îmbunătăți și eficiența generală a campaniei de vaccinare.
Propunerea li s-ar putea părea unora inumană. Astfel că devine important de observat că a li se acorda prioritate tinerilor nu ar avea neapărat un efect negativ asupra populației vârstnice.
Vaccinarea populației tinere apte de muncă va permite ca economia și serviciile să revină la normal. De pe urma acestui lucru vor avea de beneficiat la rândul lor și vârstnicii, pe lângă faptul că rudele și prietenii lor, acum imunizați, îi vor putea vizita.
Există deja și un soi de precedent care pledează în favoarea acestui tip de strategie.
Mai multe țări – între care SUA, Regatul Unit, Austria, Finlanda și Irlanda – îi vaccinează pe copii împotriva gripei cu scopul de a-i proteja pe bătrâni și pe cei mai vulnerabili.