Din cuprinsul articolului
Fraze despre vârstnici. Ajungem la un moment dat în viață, când realizăm diferența subtilă a nuanțelor de limbaj. Ce transmite un anume cuvând, o anume expresie, poate fi extrem de subtil de perceput ca fiind bine sau rău.
Limbajul ne modelează percepțiile, iar cuvintele pe care le folosim pentru a discuta despre îmbătrânire, de exemplu, nu fac excepție.
Alegându-ne în mod conștient cuvintele, promovăm o schimbare a societății către o viziune mai incluzivă și mai respectuoasă a îmbătrânirii. Becca Levy, profesor de epidemiologie la Yale School of Public Health și profesor de psihologie la Universitatea Yale din New Haven, Connecticut, explică în ce fel convingerile noastre despre vârstă influențează sănătatea.
Într-un studiu de referință, echipa ei a descoperit o corelație uluitoare între stereotipurile negative ale tinerilor despre îmbătrânire și probabilitatea crescută a acestora de a experimenta evenimente cardiovasculare în următorii 38 de ani.
În schimb, promovarea unor opinii mai pozitive asupra îmbătrânirii reduce acest risc.
Odată cu noul an, avem o oportunitate excelentă de a reevalua și de a retrage câteva fraze comune, dar dăunătoare despre îmbătrânire. Acest lucru nu numai că va aduce beneficii celor din jurul nostru, dar ne va ajuta și pe noi, în viitor.
1. „Arăți grozav pentru vârsta ta.” Această remarcă, care în aparență se vrea un compliment, este o întărire voalată a vârstei, ceea ce implică faptul că îmbătrânirea este nedorită și că valoarea este legată de tinerețe.
„În schimb, oferă laudă fără ambiguitate, cum ar fi „Arăți grozav”, care apreciază. persoana fără afecțiuni legate de vârstă”, subliniază psihologul.
2. „Este prea bătrână pentru a face asta.” Astfel de afirmații subestimează sever vârstnicii și perpetuează idei învechite despre cum „ar trebui” să arate îmbătrânirea.
„Să încurajăm și să sărbătorim diversele interese și capacități ale adulților în vârstă, recunoscându-le dreptul de a se angaja în activități împlinite la orice vârstă”, atenționează Becca Levy.
3. „Specific vârstei”. Descrierea pierderilor de memorie ca „faze de vârstnnici” nu numai că trivializează problema, dar stimulează și stereotipuri negative despre îmbătrânirea cognitivă.
Este esențial să înțelegem că, deși tulburările de memorie sunt mai frecvente la vârsta adultă, ele nu sunt normale. Limbajul conștient implică să nu atribuim uitarea minoră vârstei și să recunoaștem că toată lumea, indiferent de vârstă, poate avea momente de distragere a atenției.
4. „Comportă-te conform vârstei tale.” Această frază urmărește adesea să regleze comportamentul considerat nepotrivit pentru vârsta cuiva, consolidând norme rigide și învechite.
„În munca mea privind sănătatea sexuală și îmbătrânirea, încurajez furnizorii de servicii de sănătate să-și confrunte părtinirile cu privire la îmbătrânire și sexualitate. Este important să sprijinim indivizii să-și îmbrățișeze sinele autentic la fiecare vârstă”, a explicat Levy.
5. „Câinii bătrâni nu pot învăța trucuri noi.” Acest clișeu sugerează în mod greșit că persoanele mai în vârstă sunt în mod inerent contrarii față de învățare sau experiențe noi.
Dar, dimpotrivă, cercetările arată că rezistența la schimbare este mai puțin legată de vârstă și mai mult de deschiderea individuală. Să încercăm să schimbăm optica pe celebrarea potențialului continuu de creștere și învățare la adulții în vârstă.
Horoscop Alina Bădic 24 – 30 noiembrie. Săptămâna 24 – 30 noiembrie 2024 vine cu…
Mâncăruri și băuturi care macină oasele. Sănătatea oaselor este esențială pentru o viață activă și…
Acidul uric crescut, responsabil pentru afecțiuni precum guta, este o problemă frecventă care poate fi…
Ceaiul cu efect puternic de somnifer natural. Când nopțile albe și gândurile persistente îți perturbă…
Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, un pilon al sistemului medical românesc, a fost premiat în…
Pensie minimă garantată mai mare. Pensionarii din România care beneficiază de indemnizația socială minimă garantată…