Din cuprinsul articolului
Mortalitatea cauzată de AVC în România a ajuns de două ori mai mare față de media europeanăă. AVC face prea multe victime în România, țara în care peste 60.000 de oameni sunt diagnosticați anual cu AVC.
Dintre acestea, 55.000 de persoane suferă un AVC ischemic, 10.000 persoane un AVC hemoragic și 3.250 o hemoragie subarahnoidianp.
Din păcate, statisticile arată că d ț ă .
Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal în acest sens, subliniid faptul că â va dezvolta pe parcursul vieții. Medicul ieșean explică pe larg cum poate fi recunoscut accidentul vascular cerebral și ce trebuie să faci când se întâmplă cuiva cunoscut.
„Toți ar trebui să știm asta. Primele simptome. Cum îl recunoașteți și ce trebuie să faceți. Diagnosticut și tratatamentul făcut în timp util influențează major șansele de supraviețuire și de recuperare ulterioară.”, a scris dr. Ciuhodaru pe Facebook.
ț âă . Poate la viitoarele ore de educație pentru sănătate predate chiar la școală (așa cum prevede proiectul meu de lege).
. â î (chiar sub 30 de ani) ( !!!Nu mai este apanajul vârstelor înaintate). Este a doua cauza de mortalitate (după bolile cardiovasculare).
. ă . (Senzație de slăbiciune, amorțeli sau furnicături la nivelul feței sau membrelor. Probleme de vorbire sau de înlegerea cuvintelor, tulburări de echilibru, confuzie, tulburări de comportament, pareze sau paralizie, și pot merge până la comă și stop cardiorespirator.
3. Accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid (!!! Ore) (pentru a preveni atacurile ulterioare cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului.
4. Cele mai multe persoane care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele şi nu ştiu ce trebuie să facă în astfel de situaţii.
5. 70% dintre pacienţi nu au ştiut ce li s-a întâmplat şi mai puţin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat.
6. Printre factorii de risc se numără suprasolicitarea, stress-ul, bolile metabolice, cardiovasculare, obezitatea, sedentarismul și fumatul.
7. Atenție !!! Pentru a fi cu adevărat eficiente noţiunile de prim ajutor trebuie cunoscute (învățate, repetate, exersate) precum alfabetul sau tabla înmulţirii.
ț . ț ă ț.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…