Categories: Stil de viaţă

Aragazul și soba cu lemne vor fi interzise de Uniunea Europeană

Aragazul și soba cu lemne vor fi interzise. Un raport recent realizat de organizația Coolproduct, în colaborare cu Biroul European de Mediu (EEB), evidențiază riscurile semnificative asociate cu utilizarea sobelor pe lemne și a aragazelor pe combustibili fosili. Se pune întrebarea: vor fi aceste tehnologii interzise în viitor? Ce măsuri are în vedere Uniunea Europeană?

Conform studiului, aceste tehnologii, folosite frecvent pentru gătit și încălzirea locuințelor, au cauzat de-a lungul timpului numeroase accidente. Între 900 și 1.800 de persoane sunt rănite anual în Europa din cauza incendiilor provocate de astfel de echipamente.

Raportul subliniază că încălzirea pe bază de combustibili fosili nu doar că pune în pericol sănătatea publică, dar contribuie și la emisiile de gaze cu efect de seră, accelerând schimbările climatice.

Publicat de 2Celsius, raportul face apel la Uniunea Europeană să adopte un plan care să elimine treptat tehnologiile bazate pe combustie. „Este inacceptabil ca fondurile publice să continue să susțină tehnologii care pun în pericol sănătatea oamenilor în propriile lor locuințe. Trebuie să investim în alternative curate, regenerabile și mai accesibile, precum energia solară și pompele de căldură. Aceasta nu mai este doar o opțiune, ci o obligație morală pentru factorii de decizie”, a declarat Davide Sabbadin, Director Adjunct pentru Politici de Climă și Energie la EEB.

Riscuri majore asociate cu tehnologiile de combustie

Pe lângă riscurile de incendii, utilizarea sobelor pe lemne și a aragazelor pe combustibili fosili poate duce la intoxicarea cu monoxid de carbon, precum și la defecțiuni tehnice periculoase. Alternativa o reprezintă echipamentele electrice, cum ar fi aragazele electrice sau pompele de căldură, care sunt considerate mai sigure și eficiente, conform Capital.ro.

În prezent, 83% dintre gospodăriile din Europa folosesc tehnologii pe bază de combustibili fosili sau biomasă. Situația este și mai gravă în Europa de Est, unde aproximativ 6.000 de persoane au decedat în 2021 din cauza acestor sisteme periculoase.

Deși riscurile sunt bine cunoscute, subvențiile pentru încălzirea pe bază de combustibili fosili sunt încă susținute de guvernele europene. Sabbadin subliniază că utilizarea fondurilor publice pentru astfel de tehnologii periculoase este inacceptabilă și trebuie să fie reevaluată în contextul obiectivelor climatice și de sănătate publică ale Uniunii Europene.

Recent Posts

Pr. Argatu: 9 zile să faci AȘA, pentru dezlegare de toate blestemele și farmecele

Există o rugăciunea pe care părintele Argatu a lăsat-o moștenire credincioșilor. Trebuie rostită timp de…

21 de minute ago

Nu m-am așteptat niciodată să mi se spună că am cancer intestinal la doar 24 de ani

La doar câteva săptămâni după ce Dame Deborah James a murit de cancer intestinal la…

51 de minute ago

Îngrijorări pentru Kate Middleton: Detalii despre starea ei au fost dezvăluite după vizita recentă la spital

Kate Middleton, îndrăgita Prințesă de Wales, a provocat din nou îngrijorare printre fanii ei, după…

o oră ago

Profeția Sfântului Efrem Sirul: „Românii vor trece prin FOC și LACRIMI”!

Profeție referitoare la venirea Antihristului. Puțini știu că Sfântul Efrem Sirul a realizat o serie…

2 ore ago

De ce să pui bicarbonat pe carne înainte să o gătești. Trucul bucătarilor

De ce să pui bicarbonat pe carne înainte să o gătești. Indiferent de tipul de…

3 ore ago

Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni. Prognoza meteo completă

Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni. Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie…

3 ore ago

Citeste si: