Din cuprinsul articolului
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a răspuns ultimului va de critici lansate de ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, care i-a reproşat acestuia că nu are capacitatea de a colabora și faptul că a slăbit capacitatea de intervenție a serviciului de ambulanță.
Ministrul Sănătății a spus că, deși îl apreciază pe șeful DSU pentru anumite capacități, dezagrează incapacitatea sa de a colabora. „Îl respect pe dl. dr. Arafat pentru capacitatea lui organizatorică și capacitatea de muncă, însă nu apreciez în niciun fel această incapacitate de a colabora.
Dânsul colaborează într-un singur fel în care redevine comandantul acțiunii, așa cum a fost și în pandemie. Mie nu-mi plac chestiunile care pun, totuși, sub semnul întrebării competențele și capacitatea operativă a Ministerului Sănătății”, a spus Alexandru Rafila.
„Trebuie răspuns și nu e vorba de război! Eu, până acum, am vrut să răspund la atacuri. Iau ultima acuzație: niciodată centrul operativ al Ministerului Sănătății, nimeni nu a spus că e în subordinea DSU. El era în aceeași locație, dar întotdeauna a fost în subordinea Ministerului Sănătății.
Era un motiv pentru care a fost pus împreună cu DSU în același centru: avem acțiuni care se intersectează. De exemplu, în cazul unui accident colectiv, DSU se ocupă de partea de UPU, dar COSU se ocupă de găsirea de locuri la nivelul Ministerului Sănătății.
La Colectiv, la Crevedia, s-a văzut cum e să fim împreună în același loc, decât să fim separați, discutând la DSU. De aceea, COSU al Ministerului Sănătății a fost din 2014, prin hotărâre de guvern, amplasat într-un centru al Ministerului de Interne. A fost o discuție serioasă atunci și centrul e cu noi din 2014. Brusc s-a hotărât să se ia“, a răspuns dr. Raed Arafat la acuzațiile lui Rafila la postul B1 TV.
Întrebat dacă crede că Raed Arafat a slăbit serviciile de ambulanță, Alexandru Rafila a spus că „serviciile de ambulanță, prin neachiziționarea de ambulanțe, care e atributul exclusiv dat de lege Departamentului pentru Situații de Urgență să achiziționeze ambulanțele, dar și printr-o politică de resurse umane care nu a ținut cont de nevoile sistemului de sănătate, cred că nu poate să fie numită decât o politică care a dus la slăbirea capacității de intervenție a ambulanței”.
„Doi, referitor la neachiziționarea de ambulanțe: cifrele vorbesc! În 2017, după o discuție mare între noi și Ministerul Sănătății, DSU a decis că IGSU este autoritatea care se ocupă de achiziția de ambulanțe.
Până atunci, în 2007, Ministerul Sănătății a achiziționat și ambulanțe, și ambulanțe pentru SMURD, iar din 2010 s-a mai făcut o licitație și s-a concentrat pe serviciile de ambulanță pentru că pompierii aveau fonduri europene.
Și atunci, Ministerul Sănătății, care avea bani mult mai mulți, a luat 400 și ceva de ambulanțe pentru serviciile de ambulanță și 61 pentru SMURD. Asta între 2010-2014.
La finalul lui 2014 am întrebat de ce nu se contractează pentru ambulanțe. Mi s-a răspuns că nu contractau pentru că de la direcția economică au spus că trebuie să se livreze în interiorul acordului-cadru. Și am pierdut banii atunci.
După 2017, până în 2024, s-au livrat de la IGSU dublul numărului, adică peste 820 pentru ambulanță și peste 300 pentru SMURD“, a răspuns Raed Arafat.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…