Din cuprinsul articolului
Noul spital de oncologie din Arad, operaţionalizat în luna iulie, va fi dotat cu echipamente de diagnosticare în valoare de aproximativ 31 de milioane de lei, după ce au fost câştigate două proiecte cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Sănătate.
Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad au anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că una dintre finanţări este de 25,9 milioane de lei şi va permite achiziţia unor echipamente pentru investigaţii medicale de tip PET-CT, SPECT-CT, a unui mamograf, dar şi a altor câteva echipamente oncologice.
Al doilea proiect, cu o valoare de 5 milioane de lei, va permite dotarea laboratorului de anatomie patologică şi înfiinţarea unui nou compartiment de diagnostic imunohistochimic şi biologic molecular.
Managerul SCJU, Florina Ionescu, a declarat că la finalizarea proiectelor se vor putea oferi pacienţilor servicii medicale noi indicate pentru patologia oncologică.
„Cu ajutorul echipamentelor care se vor achiziţiona prin cele două proiecte, şi a personalului medical de specialitate – o parte din el există şi îl vom forma, o parte din personal începem să-l căutăm de anul viitor – spitalul va putea efectua screening pentru tot mai multe categorii de neoplasme”, a spus Ionescu.
Nou corp de clădire pentru instalarea aparatelor PET – PC şi SPECT – CT
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Arad, Iustin Cionca, prezent la aceeaşi conferinţă de presă, a declarat că proiectele au fost câştigate de instituţie în parteneriat cu spitalul, dar de la bugetul judeţean vor mai fi alocaţi peste 6 milioane de lei pentru construirea unui nou corp de clădire pentru instalarea aparatelor PET – PC şi SPECT – CT.
„În judeţul nostru, peste 1.000 de arădeni sunt diagnosticaţi anual cu cancer, în timp ce în evidenţe avem peste 14.000 de pacienţi diagnosticaţi cu afecţiuni oncologice. Aceşti pacienţi au nevoie periodic de investigaţii specifice, atât pentru tratament, cât şi pentru monitorizare. De aceea am scris aceste două proiecte, cu gândul să nu mai plimbăm pacienţii la instituţii din alte judeţe, ci să încercăm să oferim aici, acasă, cât mai aproape de ei, toate aceste servicii”, a spus Iustin Cionca, citat de Agerpres.
Reprezentanţii SCJU Arad au precizat că anul trecut au fost diagnosticate peste 1300 de cazuri noi de cancer doar la nivelul spitalului şi au subliniat că cifra reală a celor bolnavi este mult mai mare, însă mulţi pleacă din start în alte judeţe pentru diagnostic şi tratament, din cauză că în prezent la Arad serviciile medicale oferite sunt limitate.
Echipamente medicale de ultimă generație
Echipamentele ce vor fi cumpărate nu există în prezent nici în mediul privat, în judeţul Arad, astfel că bolnavii merg de regulă la Timişoara sau Cluj-Napoca pentru diagnostic complet.
Conform proiectelor, echipamentele vor trebui să fie funcţionale până la jumătatea anului 2027.
Spitalul de oncologie din Arad va mai avea nevoie doar de un compartiment de radioterapie pentru a avea toate serviciile pentru pacienţi, un proiect pentru dotarea unui astfel de compartiment fiind pe lista de rezervă pentru finanţare prin PNRR. Preşedintele CJ Arad a afirmat că dacă nu vor fi obţinuţi banii prin acest program, se va căuta altă sursă de finanţare.
Noul spital de oncologie din Arad, inaugurat în 29 noiembrie 2023 de autorităţile judeţene, după modernizarea unei clădiri istorice din centrul oraşului printr-o investiţie de 16 milioane de lei, a devenit operaţional la finalul lunii iulie. Unitatea medicală are o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, 50 de paturi pentru spitalizare continuă şi trei paturi pentru spitalizare de zi.