Din cuprinsul articolului
Un stil de viață sănătos are la bază trei elemente principale: alimentația, odihna și exercițiile fizice. Alimentația este responsabilă pentru acumularea nurienților esențiali în organism.
Din nefericire, majoritatea produselor găsite în comerț conțin cantități excesive de substanțe dăunătoare, precum E-uri și aditivi. Acestea au rolul de a contribui la extinderea termenului de valabilitate și de a potența gustul alimentelor.
Cu toate acestea, consevanții pot avea efecte negative majore asupra sănătății. Consumate în exces, pentru o perioadă lungă de timp, pot duce la declanșarea celor mai temute boli, precum cancerul.
Pentru a evita să consumi astfel de alimente este important să citești eticheta și să recunoști care sunt ingredientele nesănătoase.
O problemă a calităţii produselor alimentare este legată de utilizarea în exces a aditivilor, adică, acele substanţe care îmbunătăţesc gustul, culoarea şi textura – afirmă Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei neguvernamentale InfoCons.
El a precizat că aditivii sunt utilizaţi legal atât în ţara noastră, cât şi la nivelul întregii Uniuni Europene, dar există producători care îi folosesc în cantitate prea mare.
„Citim eticheta ca să cumpărăm ceea ce vrem, citim eticheta ca să alegem ceea ce vrem. În momentul în care cumpărăm produse ieftine cumpărăm E-uri multe, cumpărăm aditivi, apă, zahăr şi sare.
Nu avem un buget să cumpărăm trei conserve de pateu, cumpărăm doar una, nu avem buget să cumpărăm iaurtul cu fructe cel mai arătos, hai să cumpărăm în loc de cinci două. Găsim ce să cumpărăm.
30-35% din produsele din piaţă aproape nu au deloc aditivi
Sarea şi zahărul sunt aproape la zona cea mai joasă. Să cumpărăm în bugetul pe care îl avem, dar raportându-ne la ce vrem să cumpărăm, că degeaba cumpărăm brânză ieftină fără lapte, înseamnă că nu am cumpărat brânză, degeaba cumpărăm salam fără carne, nu am cumpărat salam, și atunci, din această perspectivă, cred că în momentul în care discutăm despre preț haideți să ne uităm la preț raportat la substanţa activă, preţ raportat la E-uri”, a explicat Sorin Mierlea, potrivit RRA.
Sorin Mierlea a mai spus că Asociaţia InfoCons a creat o aplicaţie ce poate fi descărcată gratuit pe mobil şi care ne alertează dacă produsul alimentar pe care dorim să îl cumpărăm are un conţinut dezechilibrat de aditivi, sare sau zahăr.
Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…
Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…
Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…