Categories: Ştiri sănătate

Aproxiamtiv 75 de spitale din România riscă să cadă la un cutremur major. Risc seismic 1 și 2

Aproximativ  75 de spitale din România au risc seisimic 1 și 2, adică la un cutremur major ar suferi avarii majore, sau chiar s-ar prăbuși. Însă,  în acest moment să nu existe o situație clară a spitalelor care au nevoie de consolidare, iar de bani alocați pentru lucrări, nici vorbă. Nicio instituție nu are date clare, iar cele provizorii diferă în funcție de instituția care răspunde.

Ministerul Sănătății are o situație provizorie a unităților sanitare cu risc seismic și arată că 75 sunt încadrate în clasa de risc 1 și 2. S-ar face una cu pământul, iar 60 ar suferi avarii majore. În acest moment, autoritățile nu au o strategie de consolidare a acestor spitale.

Una din clădirile Institutului Clinic Fundeni are risc seismic 2. A fost construită acum aproape jumătate de secol, iar tot ce s-a făcut de atunci au fost lucrări minore. Din lipsă de bani, s-a lucrat la formă, nu la fond.

Unitățile primesc mii de pacienți din toată țara

Marian Soare, șef serviciu tehnic Institutul Clinic Fundeni a decarat pentru digi24: Au fost realizate puneri sub protecție pentru fiecare intrare, ca să realizăm o protecție minimă a personalului medical și a pacienților. În spate am făcut o copertină de protecție, astfel încât la micile căderi de tencuială, oamenii să fie protejați. Crăpăturile pe care le vedem mai sus sunt la nivel de etaje, astea sunt coroborate, și vechimea clădirii, și vechile cutremure.

Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor a precizat, potrivit aceleiași surse: Această clădire, unii spun că e nouă, are numai 50 de ani, dar în altă țară civilizată un spital de 50 de ani trebuia demolat. În aceeași clădire funcționează și Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu, singurul spital de profil din sudul țării. „Se văd bolțarii acolo, a căzut tencuiala. După ce plouă, sau evenimente de zăpadă, pică tencuiala de sus, bucăți mari. Uitați, la etajul 6, acolo tencuiala nici nu mai există, de aia am făcut aceste plase de protecție, ca să nu cadă pe pacienți”.

În ambele spitale vin mii de pacienți din toată țara. La etajele 5 și 6 funcționează secțiile de terapie intensivă, iar la etajul 7 blocul operator. Aici sunt în permanență 40 de pacienți și zeci de cadre medicale, care stau cu teama că la un eventual cutremur clădirea s-ar putea prăbuși.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

6 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

26 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

47 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: