Categories: Ştiri sănătate

Aproape 14% dintre cancerele din România, provocate de o infecție care poate fi prevenită prin VACCINARE

Din cuprinsul articolului

Aproape 14% dintre cancerele din România, provocate de o infecție care poate fi prevenită prin vaccinare. Este vorba de infecția persistentă cu HPV, care provoacă 13,7% din cazurile de cancer. Institutul de Sănătate Publică a făcut apel la vaccinarea atât a fetelor, cât și a băieților, începând de la vârsta de 11 ani.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, vaccinarea împotriva infecției cu HPV este considerată sigură și eficace, cu beneficii pe termen lung pentru sănătate. Acesta recomandă administrarea vaccinului atât fetelor, cât și băieților, începând de la vârsta de 11 ani, înainte de debutul vieții sexuale.

Cancere provocate de infecția cu HPV

Infecția cu Virusul Papiloma Uman (HPV) este una dintre cele mai comune infecții cu transmitere sexuală, cu peste 120 de tipuri cunoscute. Din acestea, 15 sunt considerate de risc crescut, fiind asociate cu apariția cancerului în aproximativ 5% din totalul cazurilor la nivel global.

În Uniunea Europeană, HPV-ul este responsabil pentru aproximativ 67.500 de cazuri de cancer anual. Infecția cu HPV poate provoca cancer de col uterin, cancer anal, cancer orofaringian, cancer vaginal, cancer vulvar și cancer penian.

În majoritatea cazurilor, infecțiile cu HPV se vindecă de la sine, fără consecințe. Totuși, în unele situații, acestea devin persistente și pot duce la leziuni cu potențial malign.

Institutul Național de Sănătate Publică a subliniat importanța programelor de vaccinare împotriva HPV-ului în reducerea incidenței cancerului. În acest sens, a participat la proiectul PERCH (Parteneriatul pentru Contracararea HPV), alături de alte 18 țări europene și 34 de organizații partenere, pentru a implementa programe de vaccinare consolidate și sustenabile.

Rezultatele proiectului PERCH au contribuit la propunerea Consiliului Uniunii Europene privind cancerele prevenibile prin vaccinare, care conține măsuri menite să sprijine statele membre în creșterea gradului de acceptare a vaccinurilor care previn apariția unor forme de cancer.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

8 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

28 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

48 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: