Sari la conținut

„Aproape la fel de rău ca fumatul”: alimentul popular care crește de patru ori riscul de a muri de cancer

CANCERUL rămâne un flagel în întreaga lume, ucigând milioane de oameni în fiecare an. Cercetările privind relația dintre dietă și riscul de cancer sunt complexe, dar un studiu a constatat că o dietă bogată într-un grup de alimente populare este asociată cu un risc de patru ori de a muri din cauza cancerului.

Decesele cauzate de cancer rămân în mod încăpățânat de mari în fiecare an, în ciuda progreselor în tratamente și proceduri de diagnosticare. Parțial, ceea ce face ca cancerul să fie atât de intratabil este răutatea celulelor canceroase, care se înmulțesc și se răspândesc în tot corpul. Deși oricine poate face cancer, cercetările au stabilit o legătură între consumul anumitor alimente și un risc crescut.

Una dintre cele mai îngrijorătoare descoperiri a fost publicată în revista Cell Metabolism.

Studiul a constatat că persoanele care consumă o dietă bogată în proteine la vârsta mijlocie au mai multe șanse de a muri de cancer decât cei care mănâncă mai puține proteine.

„Am studiat organisme simple, șoareci și oameni și am oferit dovezi convingătoare că o dietă bogată în proteine – în special dacă proteinele sunt derivate de la animale – este aproape la fel de dăunătoare ca fumatul pentru sănătatea ta”, a spus cercetătorul studiului Valter Longo, profesor de biologie la Universitatea din California de Sud (USC) și director al Institutului de longevitate al USC.

Cu toate acestea, pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, un aport moderat de proteine poate fi de fapt benefic și poate proteja împotriva fragilității, au observat cercetătorii.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat peste 6.000 de persoane cu vârsta de 50 de ani și mai mult și i-au urmărit timp de 18 ani.

Ei au descoperit că persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani care au urmat o dietă bogată în proteine animale în timpul vârstei mijlocii au avut mai mult de patru ori mai multe șanse de a muri de cancer în timpul perioadei de studiu decât cei care au urmat o dietă săracă în proteine.

„Dietele populare, în multe cazuri, au proteine bogate și zaharuri scăzute. Ele te pot face să pierzi ceva în greutate, dar aceasta nu este o dietă bună pentru a crește durata de viață”, a spus profesorul Longo.

El a continuat: „Desigur că nu putem fi siguri de motive, dar avem o idee destul de bună, bazată pe acest studiu și, de asemenea, pe studiile anterioare, de ce se întâmplă acest lucru”.

Studiul a mai descoperit că persoanele de vârstă mijlocie care au consumat alimente bogate în proteine animale – inclusiv carne, lapte și brânză – au avut cu 75% mai multe șanse de a muri din orice cauză decât cei care au urmat o dietă săracă în proteine în perioada de studiu.

Cercetătorii au definit o dietă „cu conținut ridicat de proteine” ca obținând cel puțin 20 la sută din caloriile zilnice din proteine, o dietă cu proteine „moderată” ca obținând 10 până la 19 la sută din calorii din proteine și o dietă „săracă în proteine” ca fiind mai puțin de 10% din calorii din proteine.

Cu toate acestea, ceea ce este rău pentru oamenii la o vârstă poate fi sănătos la alta.

În cadrul studiului, persoanele mai în vârstă de 65 de ani au avut mai puține șanse de a muri din cauza cancerului sau din alte cauze dacă consumau mai multe proteine.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel