Categories: Ştiri sănătate

Aproape jumătate dintre glucometrele aflate pe piaţă prezintă riscul unor rezultate eronate

Specialiștii reuniți la cel de al 39-lea Congres Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice desfășurat la Sibiu au discutat rezultatele a două studii independente privind corectitudinea rezultatelor oferite de aparatele de automăsurare a glicemiei – denumite și glucometre – disponibile pe piață.

Pe piața din Europa, deci și din România, aparatele de măsurare a glicemiei trebuie să îndeplinească obligatoriu standardul DIN EN ISO 15197:2013 pentru a putea fi comercializate.

Prin marcajul « CE » – Conformité Européenne – se dorește garantarea siguranței dispozitivului comercializat, însă din nici un punct de vedere acesta nu reprezintă o confirmare independentă a calității sale.

Două studii independente au evidențiat faptul că nu toate glucometrele pe care apare marca « CE »  îndelinesc criteriile de calitate, existând astfel riscul unor rezultate ale valorilor glicemiei ce pot fi eronate.

Studiile au arătat că peste 40% dintre aparatele de automăsurare a glicemiei analizate nu îndeplinesc criteriile ISO obligatorii, prezentând deci riscul unor rezultate eronate.

Mai mult decât atât, s-a demonstrat de asemenea importanța calității benzilor de testare utilizate de diversele glucometre, care diferă chiar în funcție de loturi, pentru același aparat.

Aparatele de automăsurare a glicemiei cu prețuri reduse au tendința de a prezenta ambele probleme evidențiate de studii.

Automonitorizarea glicemiei cu ajutorul glucometrelor permite persoanelor cu diabet să ia decizii importante cu privire la modul în care își țin sub control diabetul zaharat – implicând totul de la dietă și exercițiu fizic până la determinarea dozei de insulină care urmează să fie administrată.

Specialiștii atrag atenția că rezultatele inexacte ale glucometrului conduc la dozarea inexactă de insulină. Administrarea unei doze prea mari de insulină poate rezulta în scăderi periculoase ale nivelului de glucoză din sânge, ce pot genera un eveniment hipoglicemic care poate duce chiar la spitalizare. În mod similar, o doză insuficientă de insulină atrage după sine un eveniment hiperglicemic care poate pune viața pacientului în pericol si creste probabilitatea de a dezvolta complicatii pe termen lung.

Uniunea Europeană a aprobat în luna mai a acestui an noul standard de calitate DIN EN ISO 15197:2013, care definește cerințele de performanță pentru sistemele de automonitorizare ale glicemiei, oferind o atenție specială preciziei pe care aceste aparate trebuie să o îndeplinească.

 

Recent Posts

Călin Georgescu, mesaj după rezultatele exit-poll: „Astăzi, prin candela aprinsă a speranței, a renăscut curajul de a fi român”

Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…

6 ore ago

George Simion, mesaj după rezultatele exit-poll: „Revendicăm intrarea în turul doi. Suntem cea mai mare amenințare pentru acest sistem”

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…

6 ore ago

Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll: „Cei care au câștigat sunt românii. Așa trebuie să arate o democrație”

Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll. Candidatul PSD s-a clasat pe locul 1 în…

6 ore ago

Mesajul Elenei Lasconi după ce sondajele exit-poll o plasează pe locul 2. „Eu nu mă tem de nimic! Dragi români, nu mă lăsați singură”

Elena Lasconi, după ce sondajele exit-poll. Candidatul USR a avut parte de o ascensiune fulminantă…

6 ore ago

Horoscop 25 noiembrie. Leii și Vărsătorii reușesc să pună bani deoparte pentru zile negre

Horoscop 25 noiembrie.  Multe zodii manageriază excelent problema banilor. Cu toate acestea, există și nativi…

7 ore ago

Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul 2

Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul…

7 ore ago

Citeste si: