Aproape jumătate de milion de cazuri de cancer de col uterin au fost prevenite datorită acestui vaccin

În cei 10 ani de la introducerea vaccinării HPV, aceasta a prevenit 445.000 de cazuri de cancer de col uterin și aproape 200.000 de decese provocate de această boală”, a declarat doctorul F. Xavier Bosch, cercetător ICO (Institutul Oncologic Catalan) prezent la București, la cea de-a X-a Conferință Națională de Microbiologie și  Epidemiologie.

Considerat „părintele vaccinării HPV” datorită cercetărilor științifice din cadrul programului de studii epidemiologice a Agenției Internaționale de Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) ,ce au avut un rol catalitic în inițierea primelor studii clinice destinate creării vaccinului HPV, acesta a susținut necesitatea demarării unui program de rutină de vaccinare HPV a fetițelor și femeilor din România pentru a le oferi cea mai bună protecție împotriva bolilor provocate de acest virus.

În cei aproape 10 ani de la începerea vaccinării HPV, aproape 118 milioane de fetițe și femei au beneficiat de vaccin, astfel încât s-a reușit prevenirea a aproximativ 445.000 de cazuri de cancer de col uterin și a 184.000 de decese în rândul populației vaccinate la nivel mondial. Din păcate, alte 675.500 de cazuri de cancer de col uterin nu au fost prevenite, din cauza ratei scăzute de vaccinare HPV la nivel mondial, cât și din cauza unor programe care nu utilizează vaccinul cu cea mai mare acoperire posibilă” a declarat Dr. Xavier Bosch în cadrul Conferinței Naționale de Microbiologie și Epidemiologie.

Acesta a adăugat că în cei 10 ani de la introducerea vaccinării HPV, aceasta și-a demonstrat eficacitatea și siguranța și are, deja, rezultate spectaculoase în țările în care este monitorizată eficiența vaccinării. În Australia, o țară ce a implementat astfel de programe, s-a putut înregistra scăderea prevalenței tipurilor incluse în vaccinul HPV de la 28.7% la 7% și o reducere de aproape 12% a prevalenței tuturor tipurilor HPV, în rândul femeilor cu vârsta de până în 26 de ani vaccinate.

Doctorul F. Xavier Bosch, consultant senior în cadrul Programului de Cercetare a Epidemiologiei în Cancer (CERP) la Institutul Oncologic Catalan (ICO) din Barcelona și editorul executiv Centrului de Informare despre HPV și Cancer (http://hpvcentre.net/, ICO/IARC) a discutat joi, 02 noiembrie, în cadrul celei de a X-a Conferințe Naționale de Microbiologie și Epidemiologie cu cei mai importanți lideri ai comunității medicale din România despre povara bolilor provocate de infecția cu HPV la nivel mondial, dar și local, despre profilurile de siguranță și de eficacitate ale vaccinurilor disponibile și despre implicațiile economice ale vaccinării HPV la nivelul sistemului de sănătate publică.

Dr. Xavier Bosch

Dr. F. Xavier Bosch este absolvent al Universității de Medicină din Barcelona (1972), fiind specializat în medicină generală și oncologie clinică. În 1978 a absolvit un Master în Sănătate publică la Universitatea din California și are un PHD obținut în cadrul Universității Autonome a Barcelona (1991). Dr. F. Xavier Bosch a fost unui dintre inițiatorii programului de studii epidemiologice din cadrul IARC ce a stabilit legătura de cauzalitate dintre HPV și cancerul de col uterin invaziv și a monitorizat variațiile la nivel mondial a tipurilor HPV în cancerul de col uterin. Studiile sale au jucat un rol esențial în inițierea primelor cercetări destinate creării vaccinului HPV, cât și în evaluarea celor mai performante instrumente de screening pentru cancerul de col uterin. În acest sens, Dr. Bosch a colaborat cu cele mai importante organizații internaționale cu interes în domeniul sănătății publice, precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), Organizația Pan-Americană a Sănătății (PAHO), Organizația Europeană de Cercetare a Infecțiilor și Neoplaziilor Genitale (EUROGIN) precum și multe altele.

 

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

9 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

9 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

10 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

11 ore ago

Citeste si: