Nenumărate rapoarte evidențiază povara fizică și psihică a cancerului asupra pacienților cu boli terminale.
Îngrijirile paliative sunt organizate de serviciile de sănătate pentru a oferi confort bolnavilor în faza terminală și familiilor acestora. Una dintre componentele esențiale ale acestei abordări de tratament este ameliorarea simptomelor, astfel încât identificarea tiparelor de simptome este crucială pentru intervenție. Studiile sugerează că trei simptome sunt observate frecvent în unitățile care oferă îngrijiri paliative pacienților cu cancer.
În cancer, durerea este adesea descrisă ca „durere surdă, presiune, arsură sau furnicături”, afirmă Medbroadcast.
Mai mult decât atât, tipul de durere oferă adesea indicii prețioase despre sursa sa, spune organismul de sănătate.
Continuă: „De exemplu, durerea cauzată de afectarea nervilor este de obicei descrisă ca arsură sau furnicături, în timp ce durerea care afectează organele interne este adesea descrisă ca o senzație de presiune.”
Pentru a evalua severitatea simptomelor la pacienții cu cancer în stadiu terminal, studiile au adunat date valoroase de la pacienții care primesc îngrijiri paliative.
Un astfel de studiu, publicat în revista BMC Palliative Care, a declarat: „Din cei 824 de pacienți recrutați cu cancer avansat, durerea a fost raportată de 78,4% dintre respondenți.
Alte două simptome comune au fost anorexia, observată la 64,4% dintre pacienți și constipația, observată în 63,5% din cazuri”.
Severitatea acestor simptome scade în prima săptămână a pacientului în unitatea de îngrijiri paliative, precizează raportul.
În plus, diferențele de sex au părut să afecteze diferite grade de îmbunătățire a simptomelor observate în timpul studiului.
Pacienții de sex feminin, de exemplu, au prezentat scoruri mai mari la scalele de vărsături, anorexie, edem, depresie și anxietate, comparativ cu pacienții de sex masculin.
Pacienții cu cancer la nivelul tractului gastrointestinal, pe de altă parte, au prezentat scoruri mai mari la constipație, vărsături, anorexie, edem, depresie și anxietate.
În 2011, The Lancet a lansat o sondă asupra experienței durerii în rândul pacienților cu boli terminale pentru a extinde înțelegerea caracteristicilor acesteia.
Potrivit raportului, durerea suferită de pacienții în stadiu terminal tinde să varieze de la moderată la severă.
Raportul afirmă că experiența durerii este constantă pentru bolile terminale majore, nu doar pentru cancer.
În cancer, durerea este de obicei descrisă ca fiind cronică, deoarece durează mai mult decât durerea cauzată de alte afecțiuni.
Organizația Cancerului afirmă că, de asemenea, tinde să-i facă pe pacienți să se simtă iritabili, să doarmă prost și să le scadă apetitul și concentrarea.
Când apare durerea, tinde să fie un indiciu că cancerul a invadat sau a distrus țesuturile din apropiere, sugerând că se răspândește.