Din cuprinsul articolului
Apneea în somn. „Dacă pacientul nu a dormit bine și s-a perpelit toată noaptea, timp de 8 ore, a doua zi apar durerile de cap, oboseala, somnolența, tulburările de concentrare, anxietate și irascibilitate”, spune dr. Oana Deleanu, Pneumolog.
Cât de periculoasă poate fi apneea în somn?
„Există persoane cărora partenerul de viață le-a spus că în timpul somnului li se oprește respirația. Sforăie și apare ca o pauză.
Practic, noi avem un conduct prin care trece aerul și în momentul când el se îngustează, aerul trece si produse un zgomot care este sforăitul. În momentul în care căile aeriene se îngustează și mai mult, se reduce fluxul de aer.
Dacă aceste pauze durează mai mult de 10 secunde și sunt peste 5 episoade pe oră de somn”, a spus dr. Oana Deleanu, medic primar pneumologie, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea.
Simptomele apneei
„Sunt persoane care zic că se sufocă, că nu pot dormi pe spate. Sunt persoane care sesizează, mai ales dimineața, pentru că atunci sunt cele mai identificatoare. Sunt simptome nocturne și simptome diurne.
Dacă pacientul nu a dormit bine și s-a perpelit toată noaptea, timp de 8 ore, a doua zi apar durerile de cap, oboseala, somnolența, tulburările de concentrare, anxietate și irascibilitate”, mai spune medicul.
Apneea, o boală periculoasă?
„Mai ales din punct de vedere al accidentelor de muncă, a scăderii productivității sau chiar a accidentelor în trafic.
În general se produce o ingestare, fie că persoana este obeză sau are un gât scurt și gros. Poate nu neapărat obeză, dar dacă are gâtul gros, normal că căile aeriene se micșorează.
Uneori o limbă mare, unele modificări ale feței, sau afecțiune din fera ORL , pot provoca această apnee”, mai spune medicul.
Un ultim studiu a concluzionat că pacienții cu apnee obstructivă în somn prezintă adesea deficite cognitive, dar acestea au fost în mod tradițional atribuite comorbidităților. Dar acum, cercetătorii au demonstrat pentru prima dată că apneea în somn este suficientă pentru a provoca declinul cognitiv timpuriu la bărbații de vârstă mijlocie care nu au probleme cu greutatea.
Apneea obstructivă de somn este o afecțiune potențial periculoasă. În timpul somnului, mușchii gâtului persoanelor se relaxează și blochează fluxul de aer în plămâni, astfel încât acestea se opresc în mod repetat respirația.
Simptomele comune includ somn agitat, sforăit puternic, somnolență în timpul zilei și dureri de cap prelungite dimineața – extrem de debilitante pentru pacienți și partenerii lor.
În prezent, apneea în somn este subdiagnosticată: poate apărea la 15-30% dintre bărbați și 10-15% dintre femei, adică la aproximativ 1 miliard de adulți din întreaga lume, dintre care aproximativ 80% nu știu că suferă de această boală.
Principalii factori de risc pentru apnee în somn includ vârsta mijlocie sau înaintată, obezitatea, fumatul, obstrucția nazală cronică, hipertensiunea arterială și sexul masculin, potrivit frontiersin.org.