Din cuprinsul articolului
Aplicaţie prin care aparținătorii pacienților și medicii pot urmări evoluția tratamentului celor internați. Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Bihor are începând de astăzi o aplicație prin care aparținătorii pacienților și medicii pot urmări evoluția tratamentului celor internați.
Aplicația reprezintă o premieră pentru un spital european și a fost concepută de patru IT-iști voluntari.
”Această aplicație, chiar dacă nu înlocuiește discuția față în față cu membrii familiilor, totuși le poate prezenta evoluția și ceea ce se întâmplă în timp real cu pacientul respectiv.
Este o axă a timpului pe care noi inserăm evenimente, nu inserăm date medicale, doar evenimente, medicul și asistentul, când se face computer tomografia, când se iau analize de laborator, când se face consultul cardiologic. Este o premieră europeană.
Sigur, s-ar putea ca și la nivel mondial, dar nu pot să spun că cunosc toate aplicațiile din sfera medicală.” spune șeful UPU Bihor, medicul Hadrian Borcea.
Aplicația Aparținător.ro leagă, practic, trei telefoane mobile: unul al asistentului de triaj, altul al medicului curant și celălalt al aparținătorului pacientului, dar face și transferul informațiilor medicale atunci când are loc schimbul de ture al echipelor medicale, spune doctorul Hadrian Borcea.
Potrivit şefului UPU SMURD Bihor, aplicaţia a fost finalizată acum în forma în care poate fi utilizată în siguranţă şi de către familiile pacienţilor, dar a fost testată şi utilizată de către personalul medical din luna iulie 2023. Aceasta oferă informaţii despre investigaţiile efectuate, tratamente sau numele medicului curant şi chiar evoluţia durerii.
”Unul dintre momentele de care ne temem foarte mult este transferul pacientului între tura de zi, tura de noapte sau tura de noapte – tura de zi, când există riscul să se mai piardă anumite informații. Și această aplicație ne permite inclusiv monitorizarea acestor informații, care altfel poate că s-ar pierde.” mai spune șeful UPU Bihor, medicul Hadrian Borcea.
Informațiile din aplicație vor fi șterse după opt ore, interval după care vor rămâne în sistemul informatic al spitalului orădean doar datele statistice anonimizate, care permit efectuarea ulterioară a analizelor privind managementul pacienților.