Din cuprinsul articolului
Apetit crescut, scăderea în greutate și oboseala? Sunt trei semne de alarmă că ai o boală incurabilă.
Diabetul zaharat se numără printre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile. Mai mult, potrivit medicilor, este una dintre cele mai frecvente boli endocrine, care atunci afectează întregul metabolism, în special glucidic.
Înaintea de diagnosticarea bolii, pacienții simt diferite simptome în corp. În primul stadiu al bolii, stadiul incipient, diabetul are foarte puține simptome. Din acest motiv, va fi destul de greu să te gândești că poți să suferi de această boală. Foarte multe persoane sunt asimtomatice. O treime dintre persoanele care au diabet nu știu acest lucru!
Primele simptome de diabet
Simptomele ușoare care apar la începutul diabetului sunt:
- Sete;
- Urinarea în cantități mari;
- Apetit crescut;
- Scăderea în greutate;
- Oboseala,
Totodată, alte semne care au putea să te ducă cu gândul la acestă boală sunt:
- Vindecarea mult prea rapidă a rănilor;
- Vederea încețoșată;
- Furnicături sau amorțeală la nivelul membrelor
- Infecițiile la nivel urinar.
Apetit crescut, scăderea în greutate și oboseala? Semne de alarmă că ai o boală incurabilă
Simptome de diabet avansat
Pacienții care au deja alte probleme cronice grave și care totodată urmează să fie diagnosticați cu diabet trebuie să știe că principalele probleme ale diabetului aflat în stare avansată sunt amorțelile, furnicăturile, umflarea membrelor
Mai mult de atât, vederea va fi încețoșată, dar și distorsionată și vor exista și dureri la nivelul toracelui sau la nivel respirator!
Câte tipuri de diabet există? Diabetul de tip 1 și tip 2.
Diabet de tip I sau insulinodependenți
La pacientii cu pancreasul nu mai secretă insulină sau secretă o cantitate foarte mica, care va fi insuficientă pentru menținrea glicemiei la limitele normale! Pentru a fi ținut sub control, pacienții au nevoie de injectarea de insulină, iar acest tip de diabet debutează la tineri, notează healthline.com.
Diabetul de tip 2
Pacienții care au această afecțiune pot să-și desfășoare toate activitățile în mod normal, atâta timp cât au grijă să-și mențină nivelul glicemiei prin exerciții fizice, dietă corespunzătoare sau medicamentație hipoglicemiantă!
Un al tip de diabet este diabetul gestational care debutează în timpul sarcinii! Principalele simptome ale bolii sunt: senzatie de foame și sete, vedere neclară, cantitatea mare de urină, oboseală excesivă.
De ce apare diabetul
Diabetul zahar poate apărea din cauza mai multor factori precum: afecțiunile pancreatice care duc la scăderea insulinei, boli endocrine, administrarea de hormoni sterili sau a medicamentelor ce produc hiperglicemie.
O altă cauză a apariției diabetului este stresul care poate duce spre diagnosticarea acestei boli! Totodată, apariția diabetului se poate face și pe bază genetică!
Ce trebuie să știți despre coma diabetică
Comă diabetică
O comă diabetică apare atunci când o persoană cu diabet își pierde cunoștința. Aceasta poate apărea la persoanele cu diabet de tip 1 sau de tip 2.
Cauzele comei diabetice
O comă diabetică apare atunci când nivelul de zahăr din sânge devine fie prea scăzut, fie prea ridicat. Celulele din corpul dumneavoastră au nevoie de glucoză pentru a funcționa. Nivelul ridicat de zahăr din sânge, sau hiperglicemia, vă poate face să vă deshidratați, ceea ce vă poate face să vă pierdeți cunoștința.
Nivelul scăzut de zahăr din sânge, sau hipoglicemia, vă poate face să vă pierdeți cunoștința dacă creierul nu primește suficientă glucoză pentru a funcționa.
De obicei, puteți preveni ca hiperglicemia sau hipoglicemia să evolueze spre o comă diabetică. Dacă apare o comă diabetică, este probabil ca medicul specialist să vă poată echilibra nivelul de glucoză din sânge și să vă restabilească rapid starea de conștiență și de sănătate, dacă poate reacționa în timp util la starea dumneavoastră.
De asemenea, puteți cădea într-o comă diabetică dacă dezvoltați cetoacidoză diabetică (DKA). DKA este o acumulare de substanțe chimice numite cetone în sângele dumneavoastră.
Simptomele care pot apărea înainte de coma diabetică
Hiperglicemie
Dacă aveți hiperglicemie, este posibil să aveți o creștere vizibilă a setei și să urinați mai frecvent. Un test de sânge ar dezvălui, de asemenea, niveluri mai ridicate de glucoză în sânge. Un test de urină poate arăta, de asemenea, că nivelul de glucoză este prea ridicat.
DKA provoacă niveluri ridicate de glucoză în sânge. Simptomele includ, de asemenea, o sete crescută și o nevoie frecventă de a urina. Alte simptome ale nivelurilor ridicate de cetonă includ:
- senzație de oboseală
- faptul că aveți dureri de stomac
- faptul că aveți pielea roșie sau uscată
Hipoglicemie
Simptomele hipoglicemiei pot include:
- dureri de cap
- oboseală
- amețeli
- confuzie
- palpitații ale inimii
- tremurături
- Simptome de urgență
Dacă aveți simptome mai severe de comă diabetică, sunați la 911. Simptomele severe pot include:
- vărsături
- dificultăți de respirație
- confuzie
- slăbiciune
- amețeli
Atenție! O comă diabetică este o urgență medicală. Aceasta poate duce la leziuni cerebrale sau la moarte dacă nu primiți tratament.