Din cuprinsul articolului
Apelul unei mame bolnave de cancer: „Vă rog, domnule preşedinte, am doi copii şi vreau să trăiesc alături de ei!”. Acest medicament nu se mai găsește în farmaciile din România
Din păcate, bolnavii de cancer din România trec prin situații umilitoare și statului român pare că nu-i pasă. Nu este pentru prima oară anul acesta când o parte din medicamentele vitale pentru bolnavii de cancer nu se mai găsesc în farmacii.
Bolnavii de cancer se simt părăsiți de toată lumea și au ajuns într-un moment în care fie aleg să renunțe la lupta pentru viață, fie cerșesc pentru dreptul la tratament. Este și cazul Elenei Parasca, care are leucemie din 2019. Femeia, în vârstă de 41 de ani, suferă de leucemie acută. Spune că din luna mai nu mai găseşte în România singurul medicament pentru boala sa: Vesanoid.
Disperată, femeia a făcut petiţii la Ministerul Sănătății dar fără succes. În continuare, aceasta a făcut un memorie către președintele României şi aşteaptă un răspuns.
În luna mai când s-a mai confruntat cu acest lucru a făcut apel la o chetă pe reţeaua de socializare Facebook şi a făcut rost de medicament din Germania. Pacienta a plătit atunci, pentru două cutii, suma de 1180 de euro.
„Sunt pacient oncologic din 2019, sunt bolnavă de leucemie, din mai nu mai găsesc tratamentul în România. Sunt dependentă de el.
Vă rog, domnule preşedinte, domnule premier, doamnă ministru al Sănătăţii, să faceţi ceva pentru mine.
Am doi copii şi vreau să trăiesc alături de ei!”, a declarat Elena Parasca, potrivit Antena 3.
Situația Elenei Parasca nu este singulară. În situaţia ei, sunt aproximativ 1.800 de români bolnavi de leucemie şi care nu-şi găsesc tratamentul de care au nevoie pentru a supravieţui.
Până acum, medicamentul era adus în România de Unifarm şi se putea achiziţiona compensat.
Este pentru a doua oară anul acesta când Vesanoid nu mai ajunge la bolnavi. În luna februarie a avut loc prima criză. A doua criză a avut loc la începutul lunii iunie şi a rămas fără rezolvare până azi.
În acest moment, pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului sunt notificate cu discontinuitate 674 de medicamente. Cele mai multe dintre ele pe motive comerciale. Însă, în ultimii ani, de pe piaţa din România au dispărut peste 2000 de pastile cu preţuri mai mici de 25 de lei. Cele mai multe dintre ele sunt fabricate în străinătate şi sunt vândute în ţările în care se obţine profit mai mare.
Pentru a uşura accesul la tratamente compensate pentru bolnavi, Ministrul Sănătăţii a introdus iar „lista medicamentelor esențiale″.
Va cuprinde sute de tratamente care, aşa cum spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii, nu trebuie să lipsească din nicio țară, indiferent de situaţie. Este vorba de medicamente pentru diabet, cancer, artrită, boli ale tiroidei ori cardio-vasculare – adică boli foarte grave.
Pe lista OMS cu medicamente esenţiale sunt 460 de produse. Unele foarte ieftine, însă altele inovative, scumpe, dar vitale. În România această listă a fost introdusă pentru prima dată în 2016, iar în 2017 a fost eliminată.
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…