Categories: Ştiri sănătate

Apel al investitorilor și experţilor elvețieni din domeniul sănătății către autoritățile din România

Sectorul de sănătate este responsabil pentru 30% din datele generate la nivel global, însă peste 90% dintre acestea rămân neutilizate. Tratamentele inovatoare se bazează din ce în ce mai mult pe utilizarea datelor, însă pentru a putea beneficia de această oportunitate este necesară identificarea celor mai bune soluții pentru a asigura protecția și confidențialitatea datelor pacienților.

Aceasta este una dintre concluziile evenimentului ”Bioetica și valoarea datelor în sănătate. Oportunități și bune practici pentru utilizarea clinică a datelor”, organizat astăzi de Camera de Comerț Elveția-România (CCE-R) în București.

”România are avantajul unei baze largi de profesionişti în sănătate şi specialişti în date care pot conduce transformarea într-un sistem de sănătate european de ultimă generație și un centru de excelență pentru cercetare. O colaborare puternică între mediul public şi cel privat poate accelera acest proces şi poate construi infrastructura necesară pentru a creşte eficienţa şi a beneficia de valoarea datelor de sănătate.

Mai multe investiții şi inovaţie în arii precum genomica şi medicina personalizată vor adăuga valoare pentru întreaga societate prin crearea de locuri de muncă şi eliberarea de resurse pentru sectorul medical”, a declarat Frank Loeffler, directorul general al Roche România și membru în board-ul Camerei de Comerţ Elveţia-România (CCE-R).

EHDS promovează o piață unică pentru serviciile și produsele digitale de sănătate

În luna mai a anului 2022, Comisia Europeană a lansat spațiul european al datelor privind sănătatea (EHDS), care va permite cetățenilor să își controleze și să utilizeze datele privind sănătatea în țara lor de origine sau în alte state membre ale Uniunii Europene.

Astfel, EHDS promovează o piață unică pentru serviciile și produsele digitale de sănătate și oferă un cadru coerent și eficient pentru utilizarea datelor privind sănătatea pentru activități de cercetare, inovare, elaborare a politicilor și de reglementare, respectând standardele UE de protecție a datelor. Cu toate acestea, autoritățile trebuie să colaboreze cu mediul privat pentru realizarea acestui ecosistem, pentru că există încă multe întrebări care vor necesita răspunsuri.

Sugestii pentru România de la experţii elveţieni

”Accelerarea digitalizării sectorului medical și construirea așa-numitului Spațiu European de Date de Sănătate ridică o serie de provocări de natură bioetică.

Autoritățile, companiile private și organizațiile non-profit din România care vor lucra împreună pentru digitalizarea sistemului de sănătate trebuie să fie conștiente că trebuie dezvoltată o guvernanță solidă care va permite ca astfel de proiecte să reușească. Dincolo de nevoia unei infrastructuri pentru digitalizare și medicină genomică, există nevoia de claritate juridică și de autorități de supraveghere.

Trebuie abordate întrebări privind consimțământul, protecția vieții private, reutilizarea datelor și partajarea beneficiilor. România poate folosi cele mai bune practici care au fost deja testate în străinătate în acest domeniu, dar va trebui totuși să dezvolte mecanisme clare de ghidare și de responsabilizare”, a declarat prof. Effy Vayena, profesor de Bioetică la Swiss Institute of Technology (ETH).

Mai bine de jumătate din statele membre ale Uniunii Europene nu au o legislație pentru refolosirea datelor electronice privind sănătatea și în scopuri de cercetare, inovare, elaborare a politicilor, siguranța pacienților, statistici sau de reglementare, potrivit Comisiei Europene.

Evenimentul ” Bioetica și valoarea datelor în sănătate. Oportunități și bune practici pentru utilizarea clinică a datelor” a fost organizat astăzi la Palatul Parlamentului de Camera de Comerț Elveția-România, cu sprijinul Roche România.

Recent Posts

ANM, în alertă! Lapoviță și ninsori, vremea se va răci brusc

România traversează o perioadă de tranziție meteorologică, cu temperaturi în creștere până la mijlocul săptămânii,…

26 de minute ago

Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an…

55 de minute ago

Horoscop 18-25 noiembrie 2024 cu Mihai Voropchievici. ZODIILE norocoase

Numerologul Mihai Voropchievici a dezvăluit, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, horoscopul celor 12 zodii pentru…

o oră ago

Cum influențează IQ-ul diagnosticarea ADHD la copii?

Un nou studiu publicat în revista "British Journal of Clinical Psychology" dezvăluie o parte dintre…

2 ore ago

Profeții terifiante pentru anul 2025 – război devastator în Europa!

Profețiile lui Nostradamus și Baba Vanga pentru anul 2025 continuă să alimenteze temerile legate de…

2 ore ago

Conservele de pește cu cel mai scăzut nivel de mercur

Mercurul este un element chimic care se găsește în mod natural în mediul înconjurător și,…

3 ore ago

Citeste si: