Geta Roman
Dacă durerile de spate nu vă dau pace și nu suferiți de o boală care impune intervenția chirurgicală, un nou dispozitiv medical, singurul de acest tip din Europa, ar putea fi soluția.
Soleve, cum se numește noul aparat, este creat special pentru durerea de spate, iar tratamentul, care ține circa 30 de minute, nu doare, protocolul incluzând șase tratamente într-un interval de trei săptămâni.
Terapia cu Soleve poate fi urmată doar la Clinica ExMedica din București, iar cele șase ședințe costă 1.800 de lei.
Medicii recomandă tratamentul mai ales celor care au contracturi musculare de cauză neprecizată.
„Nimic în lume nu înlocuiește cuțitul, dacă hernia este ruptă”
„Atenție însă, acest aparat nu înlocuiește o terapie chirurgicală, acolo unde este cazul. El este făcut pentru durerile de spate, adică lombare, sacrale, care nu au un diagnostic cert, în niciun caz cel chirurgical. Nimic în lume nu va putea să înlocuiască cuțitul atunci când hernia este ruptă în canal, când există o tumoră vertebrală, o malformație arterio-venoasă”, explică medicul primar neurolog Cristina Gorgan, de la Clinica ExMedica din București.
Tratamentul poate fi însă urmat după o intervenție chirurgicală la nivelului coloanei pentru așa-numitele dureri restante.
Problemele cauzate de tensiunile musculare prelungite sunt cele mai frecvente și apar din cauza stresului, pozițiilor vicioase în fața biroului, șofatului prelungit, sporturilor extenuante. „Această contactură musculară va opri curgerea fiziologică a sângelui prin mușchi, iar nutrienții din sânge și oxigenul nu mai ajung la mușchi. Atunci se acumulează toxine – histamine, prostaglandină, serotonină – și toate astea duc la crampe musculare. Acele crampe produc întinderi ale ligamentelor și articulațiilor, care, la rândul lor, dau dureri”, detaliază medicul neurolog Cristina Gorgan.
Durerea, măsurată înainte și după tratament
Pacienții sunt întrebați înainte de începerea tratamentului, pe o scală de 1 la 10, cât de tare îi doare și, ulterior, aceeași întrebare este pusă și la finalul ședinței.
Pentru Maria Crișan, o clujeancă de 61 de ani, tratamentul a fost „o minune cerească”: „Am fost la cel mai bun neurochirurg din Cluj care mi-a spus că boala mea nu este de operat. Mi-a recomandat să dau cu gel. Mă durea foarte tare zona lombară. După a doua ședință cu acest aparat nu m-a mai durut deloc. Este o minune cerească pentru mine”, spune fericită clujeanca.
Scanează 1.000 de puncte din zona lombară
Cum acționează mai exact aparatul: un sistem robotic automatizat măsoară proprietățile electrice a peste 1.000 de puncte din zona lombară, aplicând impulsuri electrice pe fiecare din punctele declanșatoare, localizate cu ajutorul unor sonde miniaturale. „Aparatul poate scana 1.000 de puncte de la nivel spatelui ceea ce medicul nu poate face. I-ar lua o zi înteagă. Stimularea se face cu impulsuri electrice la diferite intensități de la 1 la 60 de miliamperi, în funcție de cât suportă pacientul”, adaugă medicul neurolog Cristina Gorgan, care recomandă șase ședințe de 30 de minute, într-un interval de două săptămâni, cu o zi pauză.
Ameliorări în 95% din cazuri
Șase pacienți au început deja terapia cu noul dispozitiv, care a fost instalat în clinică la finalul lunii aprilie. „Din studiile pe care le-am citit, aparatul mai este folosit în California, unde au fost tratați cu astfel de dispozitive circa 5.000 de pacienți, la 95 la sută din ei constatându-se ameliorări ale durerii”, mai spune medicul primar neurolog.
Programări la ExMedica:
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…