Cu ajutorul angiografului, se poate investiga în detaliu starea vaselor de sânge, chiar și a celor care au un milimetru diametru. Într-o încăpere asemănătoare unei săli de operație, se introduce prin intermediul unui cateter o substanță de contrast la nivelul vaselor de sânge ce urmează a fi observate.
Înainte de această intervenție, pacientul este anesteziat local, iar singura tăietură care i se face nu este mai mare de un centimetru și nici nu necesită sutură. Ca o măsură de precauție, pacientul trebuie monitorizat timp de 48 de ore la intervenție. Foarte important este faptul că angioplastia nu este doar o metodă de diagnostic, ci și una de tratament, prin care se desfundă vasele de sânge, în cazul tumorilor hepatice și gastrice, hemoragiilor digestive, stenozelor la inimă, renale sau la membre. Dintr-un foc, pacientul scapă astfel de bisturiu.
În Bucureşti, sunt dotate cu angiograf Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Militar Central și Spitalul de Copii „Marie Curie”. La Spitalul Universitar din Capitală a fost instalat primul angiograf polar din România, care are marele avantaj că doza de iradiere, cea a substanței de contrast și a timpului de intervenție sunt mult mai reduse. Alte aparate de acest gen există la Spitalul din Oradea, Timișoara, Constanța, Baia-Mare, Craiova. Pacienții spitalizați beneficiază de acest tratament gratuit.
48
de ore trebuie supravegheat pacientul după o angioplastie. Astfel de aparate există în spitale din București, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova