Sari la conținut

Bani de la primărie pentru aparate dentare destinate copiilor. Ce condiții trebuie să îndeplinească doritorii

Aparate dentare cu vouchere de la primărie. Programul Smile poate ajuta copiii care au nevoie de un aparat ortodontic. Cum se procedează?

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) a lansat vineri proiectul „Smile”, în baza căruia copiii cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani vor putea beneficia de vouchere în valoare de maximum 990 de lei pentru aplicarea de aparate ortodontice fixe.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul ASSMB, managerul proiectului, Vasile Apostol, a precizat că proiectul va beneficia de un buget de 20.053.000 lei pentru perioada 2019 – 2020, fiind destinat unui număr de 20.000 de elevi.

Beneficiarii trebuie să aibă domiciliul stabil sau viză de reşedinţă în Municipiul Bucureşti, cu minimum şase luni înaintea depunerii dosarului. De asemenea, copiii vor trebui să obţină o adeverinţă medicală eliberată de un medic stomatolog din reţeaua de cabinete şcolare a ASSMB.

„După obţinerea adeverinţei medicale, părinţii trebuie să se adreseze clinicilor stomatologice afiliate în acest proiect, (…) care vor da indicaţia de aplicare a aparatului ortodontic fix. Acest document, împreună cu o copie după buletin şi certificatul de naştere al copilului, se va încărca în aplicaţia special creată”, a arătat Vasile Apostol.

Aplicaţia, precum şi alte informaţii despre proiect, pot fi găsite la adresa: http://smile.assmb.ro/. Ulterior, copiii vor fi programaţi pentru a se prezenta la sediul Direcţiei Programe, Proiecte din Bulevardul Ion Mihalache nr. 11-13, pentru verificarea eligibilităţii şi conformităţii administrative a dosarului. După semnarea dosarelor de acordare a sprijinului, vor fi eliberate voucherele, care vor putea fi utilizate în cadrul clinicii pentru care a optat beneficiarul.

„Sprijinul nostru, de 990 de lei, acoperă doar amprenta de studiu şi cele două arcade. Dosarul imagistic iniţial, cel în baza căruia medicul ortodont stabileşte dacă avem sau nu nevoie de un aparat fix, precum şi toate consultaţiile din procesul medical intră în sarcina părinţilor”, a spus Vasile Apostol.

Ablachim Turkes, director general adjunct medical al ASSMB, a precizat că şi în perioada vacanţei cabinetele stomatologice şcolare funcţionează, iar copiii pot solicita adeverinţa medicală necesară. Ea a atras atenţia asupra faptului că unii medici şcolari se pot afla în concediu de odihnă în această perioadă, dar continuitatea actului medical se asigură în cabinetele stomatologice unde există tură-contratură.

Ablachim Turkes a menţionat că în Municipiul Bucureşti există 440 de cabinete medicale şcolare, 142 de cabinete stomatologice în şcoli, nouă cabinete medicale universitare şi 13 cabinete stomatologie universitare. Acestea deservesc un număr de 250.000 de elevi şi 119.000 de studenţi.

„Cred că ne putem lăuda că în acest moment putem asigura asistenţa stomatologică completă şi gratuită pentru toţi copiii din Bucureşti. Şi când spun asta mă refer la campanie de educaţie pentru sănătate, consultaţii pentru toţi copiii, prin care medicii stomatologi pot realiza fişele dentare ale copiilor şi evaluarea statusului stomatologic, cu realizarea programului de tratament. Şi pentru acei părinţi care aleg, într-o formă scrisă, privind consimţământul informat, tratamentele stomatologice se pot realiza la cabinetul şcolar stomatologic”, a mai spus ea.

Eugen Ilea, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, a anunţat că proiectul Smile-Mobile, implementat începând de anul trecut şi care prevede aplicarea de aparate ortodontice mobile, a avut succes, existând în continuare numeroşi părinţi care îl sună pentru a se interesa de condiţiile în care copiii lor pot beneficia de tratament.

„Am colegi din ţară foarte invidioşi pe faptul că avem astfel de proiecte şi şi-ar dori şi ei, la rândul lor, la nivelul fiecărui judeţ să implementeze astfel de proiecte. (…) Am încercat şi voi încerca să merg şi acolo, la primăriile sau consiliile judeţene, să vedem dacă putem transfera această bună practică de la Bucureşti şi la nivel naţional”, a adăugat el.

Hotărârea privind implementarea proiectului Smile a fost adoptată pe 18 octombrie 2018 de Consiliul General al Capitalei, la iniţiativa primarului general, Gabriela Firea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel