Categories: Ştiri sănătate

Apa potabilă contaminată cu cocaină

Consumul de cocaină a devenit atât de obișnuit în Marea Britanie încât s-a constatat o contaminare a apei potabile cu acest drog, potrivit unui raport citat de The Independent.

Într-un studiu cu privire la evaluarea pericolelor din compușii farmaceutici care apar în apa potabilă, oamenii de știință au descoperit urme de cocaină după ce au trecut apa prin tratamente intensive de purificare.

Experții de la Inspectoratul pentru Apa Potabilă (DWI) au găsit în apă benzoilecgonină, forma metabolizată a cocainei care apare după ce a trecut prin corpul uman. Același compus este căutat la testele antidrog de urină care urmăresc consumul de cocaină.

Steve Rolles, de la Transform, un grup de reflecție privind politica drogurilor, a declarat pentru The Sunday Times că rezultatele reprezintă un indicator al gradului actual de utilizare a drogurilor în Marea Britanie.

„Avem aproape cel mai înalt nivel de utilizare a cocainei din Europa de Vest”, a spus el, adăugând că acest tip de drog este tot mai ieftin și, din acest motiv, numărul consumatorilor este într-o creștere constantă.

Potrivit organizației de caritate DrugScope, există în jur de 180.000 de dependenți de cocaină ‘crack’ (obținută prin extracție cu solvenți și care are o puritate de 100 % — n.r.) în Anglia și se estimează că aproape 700.000 de oameni cu vârste cuprinse între 16 și 59 de ani consumă cocaină în fiecare an în Marea Britanie.

Pe lângă benzoilecgonină, oamenii de știință au mai găsit reziduuri de ibuprofen (analgezic) și de carbamazepină, un medicament pentru tratarea epilepsiei. Apa potabilă testată conținea și cantități semnificativ mai mari de cofeină.

Totuși, într-o evaluare a riscului privind prezența produselor farmaceutice în rețeaua de apă, un recent raport al agenției Public Health England a constatat că în apa potabilă a fost identificată o concentrație de 4 nanograme de cocaină pe litru, cantitate care este puțin probabil să prezinte un pericol pentru sănătatea publică.

„Aportul de compuși detectat în apa de băut este mai mic cu mai multe ordine de mărime decât nivelul dozelor terapeutice”, se arată în raportul citat.

De aceea, este puțin probabil ca produsele farmaceutice detectate să prezinte un risc pentru sănătate, scrie The Independent.

Recent Posts

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

4 minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

34 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

o oră ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

12 ore ago

Citeste si: