Sari la conținut

Apa nu vindecă mahmureala. Află de ce simți în continuare durere de cap, greață și epuizare

Mahmureala
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Mahmureala

Apa nu vindeca mahmureala. Există mitul potrivit căruia consumul de apă după o noapte de băutură poate contracara efectele alcoolului, dar experții spun că nu face nimic pentru a preveni neplăcerea mahmurelii.

Folosind date din trei studii, cercetătorii de la Universitatea Utrecht din Olanda au concluzionat că deshidratarea nu este singura cauză a mahmurelii. Acest lucru se traduce prin faptul că apa potabilă are un efect limitat asupra recuperării organismului.

Apa nu vindecă mahmureala. Deshidratarea trece, durerea de cap rămâne

Revizuirea a urmărit simptomele de mahmureală ale băutorilor care au băut apă înainte de culcare față de cei care nu au băut. Rezultatele au arătat că cei care au băut apă s-au simțit mai puțin deshidratați, dar au experimentat același grad de durere, greață și epuizare ca și cei care au ales să renunțe la apă.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că consumul de apă în timpul sau direct după o sesiune de băut este ineficient în prevenirea mahmurelii. În plus, nu s-a dovedit că apa potabilă după instalarea mahmurelii atenuează severitatea simptomelor.

Dr. Johnny Parvani, fondatorul și directorul medical REVIV susține că mahmureala include deshidratarea, dar nu este limitată doar la acest aspect.

„Mahmureala este o afecțiune clinică care se caracterizează printr-o combinație de efecte ale metabolismului alcoolului și deshidratării”, a declarat dr. Parvani pentru The Post.

Potrivit cercetătorilor olandez, deshidratarea este cauzată de pierderea apei și a electroliților din cauza activării sistemului hormonal care reglează tensiunea arterială, echilibrul fluidelor și electroliților. Între timp, efectele distinctive ale mahmurelii de alcool sunt rezultatul stresului oxidativ și al răspunsului inflamator al organismului la consumul de alcool.

mahmureala
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Setea și deshidratarea sunt de scurtă durată. Durerile și greața durează mai mult

Deshidratarea declanșează setea, un simptom comun al a doua zi, dar studiile arată că setea și deshidratarea sunt relativ de scurtă durată. Cu toate acestea, celelalte dureri asociate cu băutura tind să persistă pe tot parcursul zilei.

Potrivit autorului principal, Dr. Joris Verster de la Universitatea din Utrecht, relația dintre băutură și pedeapsă este simplă: „Cu cât bei mai mult, cu atât este mai probabil să ai mahmureala. Apa poate ajuta la combaterea setei și a gurii uscate, dar nu va îndepărta durerea de cap și greața.”

Analiza concluzionează „că mahmureala și deshidratarea sunt două consecințe concomitente, dar independente ale consumului de alcool”.

Dovezile anecdotice sugerează că mahmureala se agravează în timp.

Nu există un tratament pentru mahmureală

Cercetările arată că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, funcția ficatului nostru scade, corpul nostru are mai puțină apă și pierdem masa musculară. Acest lucru poate însemna că o concentrație mai mare de alcool rămâne în sângele nostru și o mahmureală mai puternică ne așteaptă a doua zi.

În ciuda unei cereri clare și a nevoilor serioase ale consumatorilor, în prezent nu există un tratament pentru mahmureala, disponibil în comerț, dovedit științific. Abținerea de la alcool este cea mai bună apărare împotriva consecințelor sale paralizante.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel