Din cuprinsul articolului
Soluții care pot ține sub control anxietatea. Psihoterapeutul Cristina Trepcea a dat și câteva soluții care pot să țină sub control anxietatea.
Anxietatea reprezinta o stare emotionala pronuntata, manifestata prin neliniste, si se poate asocia cu palpitatii, transpiratie si nervozitate. De cele mai multe ori, aceasta apare ca raspuns al unui eveniment stresant sau al unei stari prelungite de tensiune. Alteori, apare ca anticipare a unui viitor agent de stres.
„Este foarte important ca atunci când ai un atac de panică, să știi ce ți se întâmplă și să îi dai un nume, episod anxios sau atac de panică. Să știi că nici nu mori, nici nu se întâmplă nimic. (…) Cel mai periculos e că noi ne speriem de frică. E foarte important să ne liniștim. Ideal e ca fiecare persoană să aibă o practică de liniștire. Ideal e să închidem ochii și să respirăm.(…)
În toate tehnicile spirituale sunt tehnici de respirație. Respiri în patru timpi de exemplu. Inspiri în patru timpi, menții apnee în patru timpi, stai cu plămânii goi în patru timpi. Și vizulizezi un pătrat, îți pui atenția și energia acolo. (…) Un alt mod e să ne ducem într-un moment în care am fost bine.”, a declarat psihoterapeutul Cristina Trepcea, într-o emisiune de la Pro TV.
Emily Burghelea, fostă asistentă TV, s-a confruntat cu ceea ce psihoterapeutul crede că a fost un episod anxios:
„Trei zile am fost terminată. Fetelor, știți cum eram? Am trecut prin asta cu ajutorul psihologului și a soțului meu.”
Cauzele anxietatii
Anxietatea nu are o cauza specifica elucidata pana la momentul actual. Se considera ca la aparitia ei contribuie preponderent factori psihici (ex: evenimente traumatizante), dar si medicali.
Uneori, anxietatea poate aparea din cauza anticiparii evolutiei unei boli (ex: in cancer) sau, din contra, a incertitudinii asupra ei. Alteori, aceasta poate aparea ca efect secundar al medicatiei prescrise pentru o anumita boala acuta sau cronica.
Predispozitia genetica a fost identificata ca un factor probabil ce participa la cresterea riscului de aparitie a anxietatii.
Psihoterapia
Cel mai eficient tip de psihoterapie este cea cognitiv-comportamentala. Prin intermediul unui numar relativ scurt de sedinte tinute de catre un psihoterapeut, sunt identificate fricile pacientului si sunt gasite metode pentru ameliorarea simptomelor resimtite, precum si solutii pentru evitarea starilor anxioase pe viitor.
Tulburarea de anxietate este o afectiune ce poate fi diagnosticata numai de catre un medic psihiatru sau de catre un psihoterapeut. Este esentiala evaluarea gradului de severitate al starilor anxioase pentru a putea implementa un plan terapeutic adecvat si eficient.
In functie de necesitatile fiecarei persoane in parte, tratamentul poate include psihoterapie, medicamente sau ambele.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…