Din cuprinsul articolului
Anxietatea și boala pulmonara cronica. Multe persoane diagnosticate cu boala pulmonara cronica obstructiva (BPOC) suferă de anxietate, din diverse motive. Atunci când aveți probleme de respirație, creierul declanșează o alarmă pentru a vă avertiza că ceva nu este în regulă. Acest lucru poate provoca instalarea anxietății sau a panicii.
Sentimentele de anxietate pot apărea, de asemenea, atunci când vă gândiți că aveți o boală pulmonară progresivă. Vă puteți îngrijora cu privire la posibilitatea de a vă confrunta cu un episod de respirație dificilă. Anumite medicamente utilizate pentru a trata BPOC pot declanșa, de asemenea, sentimente de anxietate.
Anxietatea și BPOC creează adesea un ciclu de lipsă de aer. Sentimentele de lipsă de aer pot provoca panică, ceea ce vă poate face să vă simțiți și mai anxios și poate face ca respirația să fie și mai dificilă. Dacă vă prindeți în acest ciclu de lipsă de aer – anxietate – lipsă de aer, s-ar putea să vă fie greu să faceți distincția între simptomele anxietății și simptomele BPOC.
A avea o oarecare anxietate atunci când aveți o boală cronică poate fi un lucru bun. Aceasta vă poate determina să vă urmați planul de tratament, să fiți atent la simptomele dumneavoastră și să știți când să solicitați asistență medicală. Dar prea multă anxietate poate avea un impact grav asupra calității vieții dumneavoastră.
S-ar putea să ajungeți să mergeți la medic sau la spital mai des decât este necesar. De asemenea, este posibil să evitați activitățile sociale și de petrecere a timpului liber plăcute, care pot provoca dificultăți de respirație, cum ar fi plimbarea câinelui sau grădinăritul.
Persoanelor care nu au BPOC li se prescriu uneori medicamente împotriva anxietății, cum ar fi diazepam (Valium) sau alprazolam (Xanax). Cu toate acestea, aceste medicamente pot provoca o scădere a ritmului de respirație, ceea ce poate agrava BPOC, și pot interacționa cu alte medicamente pe care le utilizați. În timp, aceste medicamente pot provoca, de asemenea, probleme de dependență și adicție.
Puteți găsi alinarea cu un medicament anxiolitic care nu creează dependență și care nu interferează cu respirația. Anumite antidepresive reduc, de asemenea, anxietatea. Medicul specialist vă poate ajuta să determinați ce medicament va funcționa cel mai bine în cazul dumneavoastră.
Nu uitați că toate medicamentele au potențial de efecte secundare. Anxietatea crescută, tulburările intestinale, durerile de cap sau greața pot apărea atunci când începeți pentru prima dată aceste medicamente.
Întrebați medicul despre posibilitatea de a începe cu o doză mică și de a crește treptat. Acest lucru îi va da timp organismului să se adapteze la noul medicament.
Puteți crește eficiența medicamentelor prin combinarea lor cu alte metode de reducere a anxietății. Specialistul poate recomanda și un program de reabilitare pulmonară. Aceste programe oferă educație despre BPOC și strategii de adaptare pentru a face față anxietății dumneavoastră. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le învățați în cadrul reabilitării pulmonare este cum să respirați mai eficient.
Tehnicile de respirație, cum ar fi respirația cu buzele strânse, vă pot ajuta:
Pentru a face respirația cu buzele strânse, relaxați-vă partea superioară a corpului și inspirați încet pe nas până la doi. Apoi, strângeți buzele ca și cum ați fluiera și expirați încet pe gură până la patru.
Consiliere și terapie
Consilierea individuală este eficientă în reducerea anxietății. Terapia cognitiv-comportamentală este o terapie obișnuită care ajută la diminuarea simptomelor de anxietate prin tehnici de relaxare și exerciții de respirație.
Consilierea de grup și grupurile de sprijin vă pot ajuta, de asemenea, să învățați cum să faceți față BPOC și anxietății. Faptul de a fi alături de alte persoane care se confruntă cu aceleași probleme de sănătate vă poate ajuta să vă simțiți mai puțin singur.
A face față anxietății pe deasupra poate complica lucrurile, dar aveți opțiuni de tratament. Dacă începeți să observați simptome de anxietate, discutați cu medicul dumneavoastră și găsiți un tratament înainte ca acesta să înceapă să vă afecteze viața de zi cu zi.
Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…
Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll. Candidatul PSD s-a clasat pe locul 1 în…
Elena Lasconi, după ce sondajele exit-poll. Candidatul USR a avut parte de o ascensiune fulminantă…
Horoscop 25 noiembrie. Multe zodii manageriază excelent problema banilor. Cu toate acestea, există și nativi…
Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul…