Sari la conținut

Anxietatea, între grijă și epuizare. Află dacă ești sau nu o persoană anxioasă

depresie si anxietate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semnale grave pe care nu ar trebui să le ignori.

Anxietatea, între grijă și epuizare. Află dacă ești sau nu o persoană anxioasă.

Anxietatea e o îngrijorare mai mare, care tinde să-ți acapareze viața. De fapt, ce este, cu adevărat, anxietatea și de ce este periculoasă pentru sănătatea noastră emoțională.

„Noi, în general, avem tendința să fugim către trecut și asta se numește depresie, când începem să rumegăm gândurile din trecut. „N-am făcut bine”. „Poate ar fi trebuit să fac altfel”. „Mă simt vinovată”.

Sau, în loc să stăm în prezent, aici și acum și să ne bucurăm de viața noastră, fugim către viitor, sub forma anxietății și începem să ne facem griji. „Cum va fi?” „Ce va fi?” „Mă voi descurca?”

Ar fi bine să facem diferența între anxietate și griji. Că, așa cum spuneam, grijile sunt pretutindeni. Putem să ne facem griji că nu ajungem la timp la o întâlnire sau putem să ne facem griji că lucrurile nu merg așa cum am dori în viața noastră”, a explicat psihoterapeutul Beatrice Enăchescu, în emisiunea Doc Play, pe canalul de YouTube Doctorul Zilei.

Anxietatea înseamnă să ții o umbrelă deschisă deasupra capului în permanență, de teamă că, într-o zi, va ploua

Anxietatea este descrisă excelent în Povestea drobului de sare a lui Ion Creangă. Realitatea persoanelor anxioase este aceea în care ei văd că ceva rău ar putea să se întâmple, dar nu fac nimic și nu acționează în niciun fel pentru a schimba cursul acelui viitor ipotetic.

Pentru a explica anxietatea, Beatrice Enăchescu a descris o metaforă care explică această emoție în mod minunat.

„Ce înseamnă anxietate? Înseamnă, pur și simplu, o umbrelă deschisă tot timpul, că poate începe ploaia. Că e frig afară sau că nu e frig. Că e soare sau nu… De fapt, în anxietate, eu țin această umbrelă în permanență, dacă începe ploaia.

Ideea este că poate să mă protejeze, la un moment dat. Dar ajung într-un moment în care sunt epuizat”, a spus psihoterapeutul.

Anxietatea, teama că ceva rău se va întâmpla în viitor

Pasul de la „a fi îngrijorat”  la „a fi anxios” este adesea insesizabil. Toate grijile vin tăvălug peste noi și, când ne dăm seama că nu mai putem să facem față acestor griji, este foarte greu să mai ieșim din această stare. Pentru a ști dacă suntem doar îngrijorați de anumite lucruri sau suntem anxioși, trebuie să realizăm care este natura grijilor noastre. Sunt ele reale sau doar ipotetice?

„Această stare de îngrijorare nu poate fi ținută în control printr-un plan B? Să te gândești că toate lucrurile merg bine și conform planului. Dar, totuși, dacă nu merge ceva bine, trebuie să avem și un plan B”, a punctat realizatorul emisiunii DocPlay, Elena Oceanu.

Planul B ar fi un cârlig cu care am putea să ieșim din această stare de anxietate. Sunt însă persoane cărora viața le este acaparată de aceste griji ipotetice. Care devin atât de absorbite de grija unui viitor în care ar putea pierde tot ce le este mai drag, încât nu mai pot gândi un plan B, nu mai găsesc momente de detașare.

Aceste persoane au mereu gânduri care le bombardează mințile: „Dacă pierd ce am acum?” „Dacă pierd partenerul?” „Dacă mă îmbolnăvesc?” „Dacă i se întâmplă ceva copilului?” „Dacă vine un cutremur mare?” „Dacă pierd banii?”

Există anxioși care-și fac griji din nimic?

Aceste gânduri sunt cu atât mai nocive, cu cât cele mai multe persoane anxioase nu au un motiv real pentru care să-și facă griji. Ele doar se tem că s-ar putea întâmpla ceva care să le dea lumea peste cap.

„Eu cred că nu poți să-și faci griji chiar din nimic. Poate că undeva poate fi un sâmbure de adevăr, pe care omul îl exacerbează și îl duce pe toate planurile”, a subliniat invitatul emisiunii Virgil Munteanu, director Editura Evenimentul și Capital.

Psihoterapeutul Beatrice Enăchescu a explicat că există și oameni care chiar își fac griji din nimic, deși au tot ce-și doresc. Anxietatea nu apre, însă, de pe o zi pe alta. Ea apare în timp și se mai adaugă câte ceva de fiecare dată.

Anxietatea, între grijă și epuizare. Cum recunoaștem anxioșii

Cum poți să-ți dai seama dacă suferi de anxietate. Primele semnale ale anxietății ar fi următoarele:

  • Atunci când realizezi că nu ești ancorat în prezent
  • Atunci când nu te bucuri de ceea ce ai
  • Grija te însoțește permanent

„Anxietatea este starea în care tot timpul mă gândesc „Ceva rău se va întâmpla”. Soluția pentru anxietate este următoarea. În momentul în care eu am o problemă, trebuie să-mi dau seama dacă este actuală și dacă pot să acționez în sensul de a o îndepărta. Pentru că dacă rămân în acel cerc vicios (dacă- dacă- dacă), atunci nu fac decât să angrenez și mai mult această anxietate care-mi acaparează viața”, a mai spus psihoterapeutul Beatrice Enăchescu.

Anxietatea nu se manifestă doar la nivel emoțional sau mental, ci și la nivel fizic. Anxietatea, între grijă și epuizare, poate avea urmări asupra organismului.

  • Musculatura devine mult mai rigidă
  • Poți avea insomnii
  • Devii din ce în ce mai obosit
  • Circulația sângelui nu ajunge la organele importante

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel