Anxietatea este un mod al creierului de a se apăra, dar și tulburarea omului modern. În doze mici, poate fi utilă, însă dacă se agravează, este nevoie de ajutorul psihoterapiei.
Potrivit psihologului Eveline Țibichi-Osnaga, colaborator Doctorul Zilei și Evenimentul Zilei, anxietatea devine o problemă când este prezentă în doze mari și ne afectează performanțele sau ne îngreunează funcționarea.
Ne spune psihologul că un pic de anxietate poate alimenta performanța la școală sau la birou.
Cum se tratează anxietatea și de câte tipuri poate fi
Vei studia mai mult când îți faci griji pentru notă și vei fi mai atent la munca ta. Anxietatea este menită să vă păstreze în siguranță. Când creierul sesizează pericolul, acesta produce un răspuns fiziologic în corp care ne va ajuta să reacționăm corespunzător. Dacă ne-am afla față în față cu un prădător înfometat, palmele transpirate, ritmul cardiac rapid și vigilența sporită ne-ar putea ajuta să găsim o soluție care să ne scoată din acea situație.
Creierul semnalează în esență corpului că ar fi bine să ia măsuri că să supraviețuiască.
Un alt aspect important este evitarea unui posibil pericol. Cel mai probabil, înainte de a traversa strada trebuie să vă asigurați sau să vă uitați în ambele sensuri, deoarece anxietatea dvs. vrea să vă păstreze în siguranță.
Când trebuie să soliciți ajutor
Tulburările de anxietate sunt cele mai frecvente afecțiuni de sănătate mintală. Deși stigmatul asociat cu problemele de sănătate mintală este cu siguranță o parte din motivul pentru care multe persoane nu solicită ajutor, celălalt motiv major este acela că oamenii nu recunosc când anxietatea lor a devenit o problemă, ne spune psihologul Eveline Țibichi-Osnaga.
Diferența dintre anxietatea normală și o tulburare de anxietate implică izolare și limitarea experiențelor individuale. Dacă anxietatea interferează cu funcționarea dvs. socială, profesională sau educațională, este posibil să aveți o tulburare de anxietate.
Exemple de deprecieri
- Vă împiedică să vă conduceți mașina
- Vă împiedică să participați la diverse evenimente
- Aveți probleme pentru a menține o relație sănătoasă cu partenerul de viață
- Vă este teamă de șeful dvs. sau de un coleg și atunci când intrați în contact cu ei vă pierdeți sau nu vă găsiți cuvintele
- Vă este greu să găsiți bucurie în activitățile de zi cu zi
- Vă este greu să adormiți noaptea, deoarece vă îngrijorați pentru diverse situații
Anxietatea este tratabilă, de obicei, cu ajutorul psihoterapiei. Din păcate, însă, mulți oameni așteaptă ani înainte de a aborda problema. Cu cât vorbești mai devreme cu cineva, cu atât mai repede poți începe să experimentezi ușurare.
Materialul integral AICI