Din cuprinsul articolului
Experimentarea anxietății ocazionale este o parte normală a vieții. Cu toate acestea, persoanele cu tulburări de anxietate au frecvent îngrijorare și frică intense, excesive și persistente cu privire la situațiile de zi cu zi. Adesea, tulburările de anxietate implică episoade repetate de sentimente bruște de anxietate intensă și frică sau teroare care ating un apogeu în câteva minute (atacuri de panică).
Aceste sentimente de anxietate și panică interferează cu activitățile zilnice, sunt greu de controlat, sunt disproporționate cu pericolul real și pot dura mult timp. Puteți evita locuri sau situații pentru a preveni aceste sentimente. Simptomele pot începe în copilărie sau în anii adolescenței și pot continua până la vârsta adultă.
Exemple de tulburări de anxietate includ tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea de anxietate socială (fobie socială), fobiile specifice și tulburarea de anxietate de separare. Puteți avea mai mult de o tulburare de anxietate. Uneori, anxietatea rezultă dintr-o afecțiune care necesită tratament.
Indiferent de forma de anxietate pe care o ai, tratamentul te poate ajuta.
Semnele și simptomele comune de anxietate includ:
Există mai multe tipuri de tulburări de anxietate:
De obicei, tratamentul anxietatii consta intr-o combinatie de terapie cognitiv-comportamentala, psihoterapie si medicatie. Un tratament bazat exclusiv pe medicatie nu va fi eficient atata timp cat gandurile disfunctionale exista. Formele usoare de anxietate, carora le putem identifica intr-o oarecare masura cauzele, pot fi tratate acasa, apeland la anumite tehnici specifice si exercitii fizice.
Tehnicile de gestionare a stresului sunt utile pentru ca ne ajuta sa ne punem prioritatile in ordine si sa ne organizam in asa fel incat sa evitam depasirea termenului limita, ceea ce este un factor puternic de stres.
Tehnicile de relaxare includ diverse metode de meditatie si de respiratie care ne ajuta sa ne relaxam mai usor.
Restructurarea cognitiva ne ajuta sa identificam distorsiunile din procesul nostru de gandire (predictii pesimiste de genul „mi-a mers rau toata saptamana si asa o sa fie si de acum incolo”) si sa facem distinctia dintre ingrijorarile realiste si cele nerealiste. De exemplu, atunci cand avem un gand negativ de tipul „nu sunt in stare de nimic”, o tehnica de restructurare cognitiva ne invata sa-i testam acuratetea si sa aducem contraargumente (Chiar este adevarat ca nu sunt in stare de nimic? Care sunt lucrurile pe care le pot face bine?).
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…