Din cuprinsul articolului
Anxietatea este una dintre cele mai răspândite condiții de sănătate mintală, afectând aproximativ 7,6 la sută din populația globală.
Este un termen generic folosit pentru a descrie diverse tulburări – cum ar fi tulburarea de anxietate generalizată, anxietatea socială și fobiile – și este în general caracterizată de sentimente constante de tensiune, îngrijorare și nervozitate care pot interfera cu viața de zi cu zi.
În multe cazuri, este adesea necesară administrarea de medicamente ca principal curs de tratament. Deși, există mai multe strategii pe care le puteți folosi și pentru a ajuta la reducerea simptomelor de anxietate, de la exerciții fizice la tehnici de respirație.
Ce este anxietatea? Este o emotie de baza, necesara supravietuirii, pe care fiecare dintre noi o experimentează în această viață. Experții o asociază cu reacția automată fight or flight (luptă sau fugi), care produce schimbări în organism pentru a putea alunga un real pericol. Atunci când această emoție se intensifică poate fafecta puterea de concentrare, somnul, apetitul, calitatea vieții și relațiile sociale.
Anxietatea: Ce este, care sunt simptomele și ce alimente ameliorează această emoție
Simptomele
Evitarea situațiilor care au provocat sentimente neplăcute sau episoade de anxietate in trecut
Apariția unor ticuri nervoase
Simptome emoționale
Iritabilitate
Teama ca se va întâmplă ceva rău
Frica puternica de moarte
Dezorientare
Gândire repetitiva
Simptome fiziologice
Dureri de cap, migrene
Senzația că ești copleșit
Simptome cognitive
Dificultate de concentrare
Senzație de nod în gât
Dureri abdominale, greata, indigestie, diaree
Palpitații, dureri în piept, tahicardie
Oboseală, senzație de sfarșeala
Modificări ale ritmului de somn
Anxietatea: Alimente care ajută la ameliorarea acestei emoții
Există unele alimente pe care le puteți consuma și care pot ajuta la susținerea funcției cerebrale și la scăderea severității simptomelor, în principal datorită proprietăților lor de stimulare a creierului.
Iată 6 alimente și băuturi susținute științific care pot oferi ameliorarea anxietății.
1. Somon
Somonul poate fi benefic pentru reducerea anxietății. Conține nutrienți care promovează sănătatea creierului, inclusiv vitamina D și acizii grași omega-3 acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA).
Acești nutrienți pot ajuta la reglarea neurotransmițătorilor dopamină și serotonină, care pot avea proprietăți calmante și relaxante.
Vitamina D a fost, de asemenea, studiată pentru efectele pozitive în reducerea anxietății și a simptomelor depresive. O meta-analiză din 2020 a arătat că suplimentarea cu vitamina D a fost asociată cu rate mai mici de tulburări negative ale dispoziției.
Pentru mai multe beneficii, încercați să adăugați somon în dieta dumneavoastră de 2-3 ori pe săptămână.
2. Mușețel
Mușețelul este o plantă care poate ajuta la reducerea anxietății. Acesta conține atât proprietăți antioxidante, cât și antiinflamatorii, ceea ce poate ajuta la scăderea inflamației asociate cu anxietatea.
Deși mecanismele nu sunt clare, se crede că mușețelul ajută la reglarea neurotransmițătorilor legați de starea de spirit, cum ar fi serotonina, dopamina și acidul gama-aminobutiric (GABA).
Mai mult, poate ajuta la reglarea axei hipotalamo-hipofizo-adrenocorticale (HPA), o parte centrală a răspunsului organismului la stres, potrivit healthline.com.
Unele studii au examinat asocierea dintre extractul de mușețel și ameliorarea anxietății.
3. Turmeric
Turmericul este un condiment care conține curcumină, un compus studiat pentru rolul său în promovarea sănătății creierului și în prevenirea tulburărilor de anxietate.
Cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii ridicate, curcumina poate ajuta la prevenirea deteriorării celulelor creierului legate de inflamația cronică și de stresul oxidativ
Mai mult, studiile realizate pe animale sugerează că curcumina poate crește mai eficient conversia acidului alfa-linolenic (ALA) – un omega-3 care se găsește în plante – în DHA și poate crește nivelul de DHA din creier.
Anxietatea: Ce este, care sunt simptomele și ce alimente ameliorează această emoție
4. Ciocolată neagră
Ciocolata neagră conține flavonoli, cum ar fi epicatechina și catechina, care sunt compuși vegetali care acționează ca antioxidanți.
Unele cercetări sugerează că flavonolii care se găsesc în ciocolata neagră pot fi benefice pentru funcția cerebrală și au efecte neuroprotectoare. În special, flavonolii pot crește fluxul sanguin către creier și pot îmbunătăți căile de semnalizare celulară.
Rolul ciocolatei negre în sănătatea creierului
Aceste efecte vă pot permite să vă adaptați mai bine la situațiile stresante care pot duce la anxietate și la alte tulburări de dispoziție.
Unii cercetători sugerează, de asemenea, că rolul ciocolatei negre în sănătatea creierului se poate datora pur și simplu gustului său, care poate fi reconfortant pentru cei care suferă de tulburări de dispoziție.
5. Iaurt
Dacă suferiți de anxietate, iaurtul este un aliment excelent de inclus în dieta dumneavoastră.
Probioticele, sau bacteriile sănătoase, care se găsesc în unele tipuri de iaurt pot îmbunătăți mai multe aspecte ale bunăstării dumneavoastră, inclusiv sănătatea mintală.
Deși este încă un domeniu de cercetare emergent, probioticele pot susține axa intestin-cerebel – un sistem complex între tractul gastrointestinal și creier. În special, cercetările sugerează că bacteriile intestinale sănătoase ar putea fi legate de o sănătate mentală mai bună.
Sănătatea mintală și funcția creierului
Mai mult, alimentele probiotice, cum ar fi iaurtul, pot îmbunătăți sănătatea mintală și funcția creierului prin reducerea inflamației și creșterea producției de neurotransmițători care stimulează starea de spirit, cum ar fi serotonina.
Pentru a beneficia de beneficiile probioticelor, alegeți un iaurt care are culturile active vii enumerate ca ingredient.
6. Ceaiul verde
Ceaiul verde conține L-teanină, un aminoacid care a fost studiat pentru efectele pozitive pe care le poate avea asupra sănătății creierului și reducerii anxietății.
Într-un studiu dublu-orb, randomizat, participanții care au consumat o băutură care conținea L-teanină au raportat un stres subiectiv semnificativ mai mic și niveluri reduse de cortizol, un hormon de stres legat de anxietate.
Aceste efecte se pot datora potențialului L-teaninei de a împiedica nervii să devină supraexcitați. În plus, L-teanina poate crește GABA, dopamina și serotonina, neurotransmițători care s-au dovedit a avea efecte anti-anxietate.
Mai mult, ceaiul verde conține un antioxidant despre care se sugerează că promovează sănătatea creierului. Acesta poate juca un rol în reducerea anumitor simptome prin creșterea GABA în creier.