Sari la conținut

Anxiar 1 mg, 2 blistere x 25 comprimate ARM

sursa foto retete si vedete

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

–                 Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

–                 Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

–                 Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

–                 Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

 

 

 In  acest  prospect  gasiti:

1.              Ce este Anxiar si pentru ce se utilizeaza

2.              Inainte sa utilizati Anxiar

3.              Cum sa utilizati Anxiar

4.              Reactii adverse posibile

5.              Cum se pastreaza Anxiar

6.              Informatii suplimentare

 

1.              CE ESTE ANXIAR SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

 

Lorazepamul, substanta activa din Anxiar, apartine unei clase de medicamente numite derivati de benzodiazepine, anxiolitice.

 

Anxiar este folosit pentru:

–                 tratamentul de scurta durata al starilor de anxietate, inclusiv al celor asociate cu depresie;

–                 tratamentul de scurta durata al insomniei cauzate de anxietate;

–                 prevenire si tratament in delirium tremens;

–                 tratamentul sindromului de abstinenta la alcoolici;

–                 sedare inaintea interventiilor cu scop diagnostic, inainte si dupa interventii chirurgicale generale sau dentare.

 

Nu toate tulburarile de anxietate si emotionale, starile de tensiune sau insomniile necesita un tratament medical. Adesea, ele sunt o expresie a unor altor boli si pot fi rezolvate prin alte masuri sau prin tratamentul afectiunilor respective.

Anxietatea si tensiunea, ca urmare a vietii obisnuite de zi cu zi, nu ar trebui sa fie in mod normal, tratate cu un tranchilizant. Ele trebuie tratate doar daca afecteaza semnificativ viata de zi cu zi. Utilizarea lorazepamului ca somnifer este justificata, doar in cazul in care efectele medicamentului sunt dorite si peste zi.

 

2.              INAINTE SA UTILIZATI ANXIAR

 

Nu utilizati Anxiar

–                 daca sunteti alergic (hipersensibil) la lorazepam, la alte benzodiazepine sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;

 

–                 daca aveti tulburari severe ale respiratiei;

–                 daca suferiti de probleme de respiratie in timpul somnului (sindrom de apnee in somn);

–                 daca suferiti de boli grave ale ficatului (insuficienta hepatica grava);

–                 daca suferiti de slabiciune musculara severa (miastenia gravis).

 

Aveti grija deosebita cand utilizati Anxiar

Inainte sa incepeti tratamentul cu Anxiar, spuneti medicului dumneavoastra, daca sunteti intr-una din situatiile de mai jos:

–                 sunteti, credeti ca sunteti sau planificati sa ramaneti gravida;

–                 alaptati, deoarece medicamentul s-ar putea sa treaca in laptele matern;

–                 sunteti o persoana in varsta;

–                 sunteti slabit;

–                 suferiti de o boala a ochiului numita glaucom cu unghi inchis;

–                 suferiti de boli ale ficatului sau rinichiului;

–                 aveti tulburari respiratorii;

–                 aveti tulburari ale coordonarii miscarilor (ataxie spinala si cerebrala);

–                 ati suferit in trecut de alcoolism sau dependenta de droguri;

–                 suferiti in prezent de intoxicatie cu alcool sau medicamente cu efecte inhibitoare asupra sistemului nervos central;

–                 suferiti de psihoze (boli mentale grave);

–                 ati suferit in trecut de depresie – in timpul tratamentului cu Anxiar starea depresiva s-ar putea sa reapara;

–                 suferiti de depresie – Anxiar poate accentua eventualele tendinte suicidare.

Benzodiazepinele, inclusiv lorazepamul, pot cauza dificultati de respiratie, care pot fi fatale. Benzodiazepinele, chiar dupa prima doza, pot produce reactii alergice severe (vezi pct. 4). In astfel de cazuri trebuie sa apelati imediat la asistenta medicala.

In timpul tratamentului evitati consumul de alcool, deoarece poate potenta efectul sedativ al medicamentului.

La copii, Anxiar trebuie utilizat pe perioade cat mai scurte posibil cu deosebita precautie, fiind necesara o monitorizare atenta.

Daca sunteti in varsta, trebuie sa fiti precauti, deoarece, datorita efectului de relaxare a musculaturii, exista riscul de a cadea.

In cazul in care aveti nevoie de perioade repetate de tratament, trebuie sa tineti legatura cu medicul dumneavoastra, deoarece s-ar putea sa va solicite analize de sange si ficat.

 

Toleranta

Daca luati Anxiar repetat si pe o perioada indelungata, se poate dezvolta obisnuinta. Spuneti medicului dumneavoastra daca observati reducerea efectului Anxiar.

 

Dependent a

In cazul unui tratament indelungat cu benzodiazepine, exista posibilitatea sa deveniti dependent(a) de acesta. De aceea, Anxiar se utilizeaza, in general, in tratamente de scurta durata, de la cateva zile pana la 4 saptamani, incluzand perioada de scadere a dozei. Tratamentul poate fi prelungit doar la recomandarea medicului dumneavoastra. Astfel poate fi scazut riscul dependentei sau posibilitatea efectelor nedorite la intreruperea tratamentului (vezi pct. „Daca incetati sa utilizati Anxiar”).

 

Reactii  paradoxale

La anumiti pacienti, in special la varstnici si la copii, pot aparea reactii paradoxale (reactii contrare efectului asteptat) (vezi pct. 4). Contactati imediat medicul dumneavoastra daca observati aparitia acestor simptome. Medicul dumneavoastra va va sfatui cum sa intrerupeti tratamentul.

 

Amnezie

Atunci cand luati medicamente de acest tip, exista posibilitatea sa suferiti o pierdere temporara a memoriei (amnezie). Acesta poate fi de folos in cazul utilizarii Anxiar ca sedativ inaintea unor interventii chirurgicale. Totusi, in cazurile in care Anxiar este utilizat pentru tratarea tulburarilor de somn, pentru prevenirea acestui efect nedorit, trebuie sa va asigurati ca aveti toate conditiile necesare unui somn neintrerupt de 7-8 ore.

 

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala.

 

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati:

–                 medicamente antipsihotice utilizate in tratamentul unor boli psihice (de exemplu clozapina, loxapina);

–                 alte anxiolitice si sedative;

–                 medicamente hipnotice (utilizate in tratamentul insomniei);

–                 medicamente utilizate impotriva depresiei;

–                 analgezice opioide (medicamente utilizate pentru ameliorarea durerii moderat – severe);

–                 antitusive opioide;

–                 antihistaminice (medicamente utilizate impotriva alergiilor);

–                 anticonvulsivante (medicamente utilizate in tratamentul epilepsiei, de exemplu valproat de sodiu);

–                 beta-blocante (medicamente utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale si al unor boli ale inimii);

–                 anestezice (medicamente utilizate pentru suprimarea sensibilitatii organismului);

–                 miorelaxante (medicamente utilizate pentru relaxarea musculaturii);

–                 probenecid (medicament utilizat in guta);

–                 medicamente care inhiba anumite enzime hepatice;

–                 medicamente utilizate in boli respiratorii (de exemplu aminofilina, teofilina).

 

Utilizarea Anxiar impreuna cu alimente si bauturi

Comprimatele pot fi luate indiferent de orarul meselor. Exceptie fac cazurile in care utilizati Anxiar ca somnifer. In aceste cazuri nu luati Anxiar pe stomacul plin, deoarece aparitia efectului va fi intarziat si s-ar putea sa prezentati efecte ale medicamentului si in dimineata urmatoare (vezi pct. 3 “Cum sa utilizati Anxiar”).

In timpul tratamentului cu Anxiar trebuie sa evitati consumul bauturilor alcoolice (vezi pct. “Aveti grija deosebita cand utilizati Anxiar”).

 

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Daca sunteti sau banuiti ca sunteti insarcinata, sau daca planuiti o sarcina, nu luati acest medicament, fara sa intrebati medicul dumneavoastra. Benzodiazepinele, utilizate in primul trimestru al sarcinii, pot dauna dezvoltarii fatului. Daca luati acest medicament in fazele tarzii ale sarcinii sau in timpul travaliului, copilul dumneavoastra dupa nastere s-ar putea sa fie mai putin activ, sa aiba temperatura corpului scazuta, hipotonie (scaderea fortei musculare), probleme de respiratie si alimentatie. De asemenea, poate fi afectat temporar raspunsul copilului dumneavoastra la frig. Daca utilizati in mod regulat acest medicament in fazele tarzii ale sarcinii, copilul dumneavoastra dupa nastere poate prezenta simptome de abstinenta.

 

Este de preferat sa nu luati acest medicament in timpul alaptarii. Discutati cu medicul dumneavoastra daca alaptati, deoarece medicamentul poate fi excretat in laptele matern.

 

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Somnul insuficient poate creste probabilitatea scaderii vigilentei, iar sedarea, amnezia, tulburarile de concentrare si alterarea functiei musculare, de asemenea, pot afecta negativ capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Din acest motiv este contraindicat sa folositi acest medicament daca doriti sa participati la astfel de activitati.

 

Informatii importante privind unele componente ale Anxiar

Anxiar contine lactoza monohidrat. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

 

3.              CUM SA UTILIZATI ANXIAR

 

Utilizati intotdeauna Anxiar exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Comprimatele pot fi luate indiferent de orarul meselor cu putin lichid. Exceptie fac cazurile in care utilizati Anxiar ca somnifer. In aceste cazuri nu luati Anxiar pe stomacul plin, deoarece aparitia efectului va fi intarziat si s-ar putea sa prezentati efecte ale medicamentului si in dimineata urmatoare.

Medicul dumneavoastra va va spune cat de mult si cat de des sa luati din Anxiar. Nu luati mai multe comprimate decat vi s-au prescris si nici nu prelungiti durata tratamentului mai mult decat v-a recomandat medicul.

Tratamentul cu Anxiar va avea, in general, o durata intre aproximativ cateva zile si 4 saptamani, incluzand si perioada de scadere a dozei. Dupa doua saptamani de administrare zilnica medicul trebuie sa reduca treptat doza pentru a determina daca tratamentul cu lorazepam mai este necesar. In anumite cazuri poate fi necesara prelungirea tratamentului.

 

Adulti

 

Stari de anxietate

Doza uzuala recomandata este de 0,5 – 2,5 mg lorazepam pe zi, divizata in 2 – 3 doze.

 

Insomnie produsa de anxietate

Se recomanda administrarea unei singure doze de 0,5 – 2,5 mg lorazepam pe zi, cu jumatate de ora inainte de culcare. Trebuie sa va asigurati ca, dupa administrarea medicamentului, aveti toate conditiile necesare pentru un somn neintrerupt de 7-8 ore.

 

Profilaxia si tratamentul delirium tremens, tratamentul sindromului de abstinenta la alcool

–                 In prima zi de tratament se recomanda administrarea a cate 0,5 mg lorazepam (o jumatate de comprimat Anxiar) dimineata si la pranz, si 1 mg lorazepam (1 comprimat Anxiar) seara.

–                 In zilele urmatoare doza va fi ajustata treptat in functie de evolutia clinica; doza uzuala este de 2-4 mg lorazepam (2-4 comprimate Anxiar) pe zi. In cazurile grave pot fi necesare doze mai mari.

 

Ca sedativ inaintea interventiilor cu scop diagnostic, inainte si dupa interventii chirurgicale in chirurgia generala si stomatologica

Se recomanda administrarea unei doze de 1 – 2,5 mg lorazepam in seara de dinaintea interventiei chirurgicale si 2 – 4 mg lorazepam cu 1 – 2 ore inaintea interventiei chirurgicale. Dupa interventii se administreaza 1 – 2,5 mg lorazepam la intervale adecvate.

 

Copii cu varsta peste 6 ani

Ca sedativ inaintea interventiilor cu scop diagnostic, inainte si dupa interventii chirurgicale

Doza recomandata depinde de greutatea corporala a copilului dumneavoastra: 0,5 – 1 mg (0,05 mg/kg corp) lorazepam.

Anxiar nu este recomandat pentru tratamentul anxietatii si al tulburarilor de somn la copii.

 

Copii cu varsta sub 6 ani

Datorita formei farmaceutice, Anxiar nu este recomandat copiilor cu varsta sub 6 ani.

 

Varstnicii si pacientii debilitati

Pacientii varstnici sau debilitati pot raspunde la doze mai mici. In general, jumatate din doza uzuala pentru adulti, sau doze si mai mici, pot fi suficiente. La nevoie, doza poate fi crescuta in functie de necesitate si tolerabilitate.

 

Pacienti cu insuficienta renala, pacienti cu insuficienta hepatica

La acesti pacienti se recomanda utilizarea unor doze mai mici, de exemplu jumatate din doza uzuala pentru adulti. Administrarea la pacientii cu insuficienta hepatica severa este contraindicata.

 

Daca ati utilizat mai mult Anxiar decat trebuie

Daca ati luat o doza de Anxiar mai mare decat cea indicata, luati imediat legatura cu medicul dumneavoastra sau farmacistul. Amintiti-va sa luati cu dumneavoastra cutia medicamentului. Simptomele raportate dupa supradozaj includ confuzie, somnolenta sau somn adanc, iar in cazurile mai grave tulburari de vorbire, tulburarea coordonarii miscarilor (ataxie), reactii paradoxale (vezi pct. 4. “Reactii adverse posibile”), scaderea fortei musculare (hipotonie), tensiune arteriala scazuta, respiratie lenta si superficiala, deprimare cardiovasculara, coma si, foarte rar, deces.

 

Daca ati uitat sa luati Anxiar

Daca uitati sa luati o doza din Anxiar, luati urmatoarea doza cat de curand va amintiti. Totusi, daca deja este momentul sa luati urmatoarea doza, nu mai incercati sa recuperati doza omisa si continuati sa luati medicamentul dupa cum v-a fost prescris. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

 

Daca incetati sa utilizati Anxiar

Nu incetati sa utilizati Anxiar fara sa-l intrebati inainte pe medicul dumneavoastra, chiar daca va simtiti mai bine.

Dupa ce ati utilizat toata cantitatea de Anxiar prescrisa, medicul dumneavoastra va va spune daca aveti nevoie sau nu de prelungirea tratamentului. Daca medicul dumneavoastra considera ca nu mai aveti nevoie de Anxiar, va va recomanda sa reduceti doza, inainte de oprirea tratamentului. Acest lucru permite organismului dumneavoastra sa se obisnuiasca cu lipsa medicamentului si reduce riscul unor efecte neplacute.

La intreruperea tratamentului cu Anxiar puteti prezenta simptome de abstinenta ca dureri de cap, dureri musculare, anxietate, tensiune psihica, depresie, tulburari ale somnului, neliniste, ameteala, greata, diaree, pierderea poftei de mancare, confuzie, halucinatii/delir si iritabilitate, tulburarea dispozitiei, convulsii/crize convulsive, tremuraturi, crampe abdominale, agitatie, palpitatii, accelerarea batailor inimii (tahicardie), atacuri de panica, vertij, reflexe exagerate (hiperreflexie), pierderea memoriei de scurta durata (amnezie), cresterea temperaturii corporale, transpiratii si intensificarea anxietatii (fenomenul de “rebound”). Aceste simptome, in general, nu persista mult timp. Daca suferiti de aceste simptome, adresati-va medicului dumneavoastra.

In cazuri mai grave puteti prezenta simptome ca derealizare (detasare de realitate), depersonalizare (instrainare de sine), tulburari ale auzului, rigiditate si senzatii de furnicaturi (parestezii) la nivelul extremitatilor, sensibilitate exagerata la diferiti stimuli externi (lumina, zgomot sau contact fizic), miscari involuntare, voma, halucinatii si convulsii. In aceste cazuri cereti imediat sfatul medicului dumneavoastra.

Daca intrerupeti tratamentul dupa o perioada lunga de utilizare poate, de asemenea, sa apara fenomenul de “rebound”, in care simptomele care au justificat instituirea tratamentului cu Anxiar, reapar cu intensitate marita.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

4.              REACTII ADVERSE POSIBILE

 

Ca toate medicamentele, Anxiar poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse se manifesta de obicei la inceputul tratamentului si cel mai adesea dispar la continuarea lui sau dupa scaderea dozelor.

 

Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoarele frecvente:

Foarte frecvente: care afecteaza mai mult de 1 din 10 utilizatori

Frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 10 utilizatori

Mai putin frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 100 utilizatori

Rare: care afecteaza mai putin de 1 din 1000 utilizatori

Foarte rare: afecteaza mai putin de 1 din 10000 utilizatori

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

 

Contactati imediat medicul dumneavoastra si intrerupeti tratamentul daca apar urmatoarele reactii adverse severe:

–                 reactii alergice severe (reactii anafilactice/anafilactoide);

–                 o reactie alergica grava care cauzeaza dificultati de respiratie, umflarea gatului, buzelor sau limbii (angioedem);

–                 reactii paradoxale cum sunt neliniste, agitatie, ostilitate, agresivitate, furie, tulburari de somn/insomnie, excitatie sexuala, halucinatii;

–                 icter (ingalbenirea pielii si a albului ochilor);

–                 tulburari severe ale respiratiei;

–                 ganduri de a va face rau sau tentativa de sinucidere.

 

Informati medicul daca apare oricare din reactiile adverse mai jos mentionate:

 

Foarte frecvente:

–                 sedare, somnolenta;

–                 oboseala.

 

Frecvente:

–                 confuzie, depresie, demascarea unei stari depresive;

–                 tulburarea coordonarii miscarilor (ataxie), ameteala, slabiciune musculara;

–                 lipsa de energie.

 

Mai putin frecvente:

–                 greata;

–                 modificari ale apetitului sexual, impotenta, tulburari de orgasm.

 

Cu frecventa necunoscuta:

–                 tulburari ale sangelui: scaderea numarului de celule rosii, celule albe si al plachetelor din sange (discrazii sanguine). Simptomele acestor tulburari sunt: piele palida, slabiciune, dificultati de respiratie, infectii frecvente, sangerari si vanatai inexplicabile.

–                 reactii alergice;

–                 urina concentrata;

–                 valori scazute ale sodiului in sange;

–                 pierderea inhibitiilor, euforie;

–                 tremuraturi, vertij, tulburari de vorbire, dureri de cap, convulsii/crize convulsive, pierderi de memorie, coma, tulburari de atentie/concentrare, tulburari de echilibru;

–                 tulburari vizuale: vedere dubla, vedere incetosata;

–                 scaderea tensiunii arteriale;

–                 oprirea temporara a respiratiei, inclusiv in timpul somnului, rata de respiratie scazuta, respiratie dificila;

–                 agravarea bolii pulmonare obstructive cronice;

–                 constipatie;

 

–                 cresterea valorii bilirubinei si a unor enzime hepatice (transaminaze, fosfataza alcalina);

–                 reactii alergice ale pielii, caderea parului (alopecie);

–                 scaderea temperaturii corpului (hipotermie).

 

Alte reactii adverse:

–                 dependenta fizica si psihica;

–                 sindrom de abstinenta sau fenomene de rebound, care pot aparea dupa intreruperea tratamentului (vezi partea “Aveti grija deosebita cand utilizati Anxiar” si “Daca incetati sa utilizati Anxiar”).

Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

5.              CUM SE PASTREAZA ANXIAR

 

A se pastra la temperaturi sub 25ºC.

A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina si umiditate.

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Anxiar dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

6.              INFORMATII SUPLIMENTARE Ce contine Anxiar

–                 Substanta activa este lorazepamul. Fiecare comprimat contine 1 mg lorazepam.

–                 Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina PH 102, polacrilin de potasiu, stearat de magneziu.

 

Cum arata Anxiar si continutul ambalajului

Anxiar se prezinta sub forma unor comprimate rotunde, biconvexe, de culoare alba, marcate cu un sant

de rupere pe una din fete. Comprimatul poate fi divizat in doua parti egale.

 

Este ambalat in cutii cu 2 blistere din PVC-PVdC/Al a cate 25 comprimate.

 

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Gedeon Richter Romania S.A.

Str. Cuza-Voda nr. 99-105, 540306 Targu-Mures, Romania

 

Acest prospect a fost aprobat in Iulie 2011

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel