Categories: Știrile zilei

Anunțul zilei pentru pensionari. Fost ministru al Muncii: „Nu vrem să inducem în eroare seniorii României!”

Anunțul zilei pentru pensionari. A început și a doua etapă de recalculare a pensiilor, care îi vizează pe care care au avut venituri nepermamente, precum acordul global sau prime și sporuri. 

Cea de-a doua etapă de recalcularea a pensiilor se adresează celor care s-au pensionat până în 2001.

Pensiile a un milion de români urmează să fie recalculate, adăugându-se acele venituri nepermanente de care au beneficiat în perioada activității printre care acordul global, al treisprezecelea salariu, prime, premii sau sporuri.

Anunțul zilei pentru pensionari. „Nu vrem să inducem în eroare seniorii României!”

 În acest sens, seniorii trebuie să meargă la casele teritoriale de pensii să depună adeverințe din care să reiasă veniturile lor nepermanente.

Angajatorii sunt obligați să elibereze astfel de documente, iar în cazurile în care firma a falimentat, actele se găsesc la firmele de arhivare care păstrează statele de plată.

„Termenul acesta de mica, mare calculare este folosit in comunicare publica, eu nu pot sa imi insusesc asa ceva ca specialist care am condus o casa de pensii.

Este vorba doar despre recunosterea drepturilor care se cuvin din acele sporuri cu caracter nepermanent, a spune sporuri simplu nu este corect si sa nu inducem in eroare seniorii Romaniei”, a explicat Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, la România TV.

Ce adeverinţe se iau în calcul la „mica recalculare”

 De la 1 septembrie, timp de 6 luni, pensionarii care au lucrat in acord global dar si cei care au beneficiat de sporuri sau prime cand erau in activitate pot duce la casele de pensii adeverintele doveditoare. Aceste adeverinta costa insa mii de lei.

 „Vorbim de acele sporuri cu caracter nepermament…Eu va spun, ca practician, ca am vazut foarte multe dosare, mii, poate chiar peste 10 mii de dosare cand eram director la Botosani, unde fiecare cetatean isi depunea acea  adeverinta, sunt foarte multe doasre unde acele adeverinte sunt deja la dosar, vreau sa fac precizarea pentru acei seniori ca, daca  acele adevrerinte sunt in conformitate cu legislatia  de atunci, nu cu legislatia de acum, pentru ca acum, prin anexa la legea 360, s-a schimbat putin forma  adeverintei, dar daca acele adeverinte sunt in conformitate cu legile  de atunci, acele adeverinte sunt luate in calcul acum fara sa trebuiasca sa mai vina sa le depuna din nou”, a mai spus Marius Budăi.

„Mai este o categorie de  persoane care au lucrat dupa 1.04.2001, cand toate documentele se centralizau, incepusera deja cei care au tinut contabilitati, cei care au avut afaceri cu firme isi aduc aminte cum mergeau cu celebrele dischete pe la AJOFM, pe la ITM, ANAF si depuneam acele declaratii pana la data de 25 ale lunii, acele date sunt deja in sistemul informatic, nu avem nevoie de adeverinte pentru ei.

Mai sunt cetateni care au norocul si angajatorii sunt in activitate, angajatorii sunt obligati sa le elibereze acele adeverinte fara bani, sunt obligati clar”, a subliniat fostul minsirtu al Muncii, potrivit sursei citate.

Ce se întâmplă cu seniorii care nu găsesc documentele

„Acum vine problema celor care nu mai sunt si oamenii nu au documentele, desi foarte multi au deja documentele depuse la dosar.

Multi  au mers deja in instanta si au pierdut pe acordul global, altii au castigat pe acordul global, dar documentele sunt la dosar. Toti acei oameni, daca stiu ca au acele documentele, acolo nu trebuie pentru ca pe acea digitizarea documentelor, s-au luat si s-au separat acele sporuri permanente care au rol permanent s-au separat de sporurile cu caracter nepermanent.

Aici eu cred ca in termenul cel mai scurt, in colaborare cu arhiva nationala poate, cu Casa Nationala de Pensii pentru ca arhiva nationala stie foarte clar care sunt operatiunile  de pastrare a documntelor, ce costuri implica aceasta pastrare, pentru ca ai nevoie de o anumita temepratura, ventilatie.

Cei de la resurse umane stiu ce inseamna o manipulare a dosarelor ca sa poti elibera o asemenea adeverinta, cred ca in termenul cel mai scurt acele plafoane date trebuie sa scada foarte mult astfel incat cetatenii sa isi poata permite”, a mai spus Marius Budai.

Anunțul zilei pentru pensionari: Pensionarii pot cere o recalculare oricând găsesc un document

„De la inceputul anului spuneam ca puteti de pe acum sa depuneti acele adeverinte la Casa de pensii si sa solicitati acele clarificari, sa nu aglomeram atunci si pe parcursul acestor luni se pot depune adeverinte pana in martie si de atunci se ia recalcularea si de atunci se acorda sumele de la 1 septembrie in continuare.

Si, chiar daca vine ulterior cu adeverinta se ia in calcul si se acorda drepturile incepand cu 1 a lunii urmatoare daca se depaseste perioada de martie. Cetatenii trebuie sa stie ca oricand isi gasesc un document, oricand se poate duce cu el, sa zicem sporul de noapte,  la Casa de pensii, sa faca o cerere de recalculare”, a mai spus Mariu Budăi.

Recent Posts

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

16 minute ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

35 de minute ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

55 de minute ago

Leac din bătrâni pentru ciocurile din călcâie. Lidia Fecioru: După 3-4 aplicări încep să se dizolve

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…

o oră ago

Pr. Cleopa: Cel mai mare demon! Îl invoci fără să ştii chiar pe pomelnic

Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…

2 ore ago

Vești noi pentru seniori. Ce se întâmplă cu pensionarii care au venituri mai mici de 3.000 de lei

Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…

2 ore ago

Citeste si: