Din cuprinsul articolului
Alexandru Rafila, anunțul zilei. Guvernul a adoptat recent o ordonanţa de urgenţă prin care modifică procedura de autorizare a unităţilor farmaceutice și înăsprește sancțiunile pentru acestea.
Astfel, este consolidat rolul statului în autorizarea, supravegherea şi controlul activităţii unităţilor farmaceutice, în acord cu priorităţile Guvernului de reformă în domeniul sănătăţii.
Ministerul Sănătății justifică necesitatea modificărilor în regim de urgență prin numărul mare de farmacii deschise în ultimii ani și personalul insuficient din structurile de control ale ministerului.
România este locul doi în clasamentul țărilor cu cel mai mare număr de farmacii din lume.
Ministrul Sănătății a ținut să precizeze că lipsa dispozitivelor medicale pentru o inspecție farmaceutică relevantă a necesitat o măsuri urgente de înrăsprire a sancțiunilor.
„Cele câteva persoane care lucrează la Ministerul Sănătății în cadrul Direcției Farmaceutice și a Dispozitivelor Medicale erau cu totul insuficiente pentru a realiza inspecția farmaceutică care înseamnă și o etapă în procedura de autorizare atunci când deschizi o farmacie sau inspecție care se realizează periodic pentru a verifica conformitatea respectării acestei autorizări.
Am discutat cu colegii și de aici și de la Inspecţia Sanitară de Stat, încât să avem o structură specializată care să cuprindă obligatoriu un farmacist în fiecare județ, iar această activitate să se poate desfășura mult mai ușor, să fie debirocratizată activitatea sau descentralizată activitatea la nivelul fiecărui județ și să nu existe perioade lungi de așteptare atunci când inspecția farmaceutică trebuie să acționeze”, a explicat ministrul Sănătății, potrivit RRA.
Concret, se simplifică procesul privind evaluarea documentaţiei de obţinere a autorizaţiei şi sunt implicate instituţiile teritoriale din subordinea Ministerului Sănătăţii în activitatea de autorizare, supraveghere şi control a unităţilor farmaceutice de distribuţie cu amănuntul a medicamentelor.
„În același timp, este și o prevedere de înăsprirea sancțiunilor. Cred că toată lumea atunci când merge la medic, vrea să fie și un medic în cabinet. Așa e și la farmacie.
Este necesară prezența farmacistului în farmacie, pentru că autorizația a fost obținută prin dovedirea faptului că acea farmacistă, acea farmacie are angajat personal de specialitate, respectiv farmacistul; lipsa lui din farmacie, în mod repetat, în mod evident, trebuie să fie sancționată.
(…) Nu o să scadă numărul de farmacii, doar că ceea ce trebuie să ne asigurăm este că toate farmaciile care sunt autorizate funcționează conform prevederilor din autorizația de funcționare a acestei farmacii, iar una dintre condițiile obligatorii este ca în farmacie să existe un farmacist.”, a mai spus Alexandru Rafila.
Pulsul normal în repaus este unul dintre cei mai importanți indicatori de sănătate cardiacă, utilizat…
Un test pentru demență simplu și rapid, care implică desenarea unui ceas analogic, ar putea…
Știai că poți face accident vascular cerebral (AVC) când te speli pe cap la coafor?…
Exercițiile de respirație constituie un instrument puternic pentru reglarea emoțiilor și reducerea stresului. Prin practicarea…
Controlul viselor lucide poate fi o experiență fascinantă și îți poate oferi oportunitatea de a…
Hipertensiunea arterială (HTA) se mai numește și „ucigașul tăcut” pentru că este o boală tăcută,…