Din cuprinsul articolului
Anunțul zilei, după ce 3000 de medicamente generice au dispărut de pe piață! Alexandru Rafila: Vom uniformiza taxa clawback la 15%
În urma unor consultări cu producătorii de medicamente generice, Ministerul Sănătății a decis luarea a trei măsuri importante care vin în sprijinul pacienților.
Decizia vine după ce Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a dezvăluit că peste 3000 de medicamente generice au dispărut de pe piață.
Iar asta se traduce prin faptul că medicamentele vitale pentru români ajung să se găsească din ce în ce mai greu.
Anunțul zilei, după ce 3000 de medicamente generice au dispărut de pe piață!
Ministrul Sănătății a anunțat care sunt măsurile pentru a stopa dispariția tratamentelor. În acest sens, taxa clawback ar putea fi redusă cu 15% după mai bine de doi ani de insistențe.
„Noi am început aceste discuții cu producătorii de medicamente generice tocmai datorită unei evidențe pe care ați sesizat-o de ani.
Această politică a prețului la medicament, a dus la dispariția numeroase produse de pe piață și, paradoxal, dispăreau cele mai ieftine și atunci trebuia să obligăm pe de o parte, Casa de Asigurări să plătească mai mult, implicit cetățenii, atunci când luat medicamente compensate parțial.
Primul lucru pe care l-am făcut a fost un să ne întâlnim. Avem un grup de lucru cu producătorii de medicamente generice, dar și cu profesioniștii din domeniul farmaceutic.
Am eliminat ca și referință acele molecule care de fapt, nu existau, aveau un preț foarte mic și la ele se făcea referința de calcul a prețului pentru multe dintre produse.
Alexandru Rafila: Vom uniformiza taxa clawback la 15%
Acum avem două prevederi importante: În primul rând, se uniformizează taxa clawback la 15% pentru medicamentele generice, indiferent de proveniență, dacă sunt din România sau din import. Acest lucru va intra în vigoare în scurt timp, probabil într-un interval de circa 30 de zile.
Cel de-al doilea lucru pe care ne dorim să-l punem în aplicare pentru medicamentele ieftine cu valoare de până la 50 de lei, care din punct de vedere al producției și comercial reprezintă, datorită prețului scăzut, un interes mai mic pentru producători, să putem să actualizăm aceste prețuri cu rata inflației în perioada următoare, ca să nu fim în pericol să ducem la dispariția acestor medicamente de pe piață.
Cred că aceste trei măsuri pe care le-am luat vor fi foarte bune pentru pacienți, în primul rând, pentru că noi la ei ne gândim, ca să aibă acces la medicamente.
Medicamentele generice, ca să înțeleagă toată lumea, adică cele pentru care există mai mulți producători, nu există unul singur, sunt cele care acoperă circa 80% din consum, cu toate că din punct de vedere al resurselor financiare alocate nu beneficiază decât de circa 20% din fondurile pentru medicamente compensate și gratuite”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit antena3.ro.
Medicamente generice: ce trebuie să știi
Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale căror brevete au expirat. Medicamentele generice sunt la fel de eficiente ca și cele originale, deoarece între cele două tipuri nu există diferențe din punct de vedere al dozei, concentrației, căii de administrare, siguranței, eficacității și indicațiilor terapeutice.
O companie poate dezvolta un medicament generic pentru a-l comercializa, numai după ce expiră brevetele relevante ale medicamentului original. Brevetul standard este de 10 de ani, dar acest termen poate fi extins cu până la cinci ani, printr-un Certificat Suplimentar de Protecție.
Produsele farmaceutice pot avea mai multe brevete, un brevet pentru o nouă utilizare („indicație”) sau formulă poate bloca înregistrarea sau introducerea pe piață a unui medicament genericpentru tratamente în cazul cărora brevetul de bază a expirat.
De obicei, înregistrarea unui medicament generic în Uniunea Europeană durează aproximativ 1 – 2 ani, dar poate dura uneori mai mult. În plus, accesul pe piață,în multe state membre UE, este amânat pentru medicamentele generice, ca și pentru produsele originale, din cauza perioadei de așteptare pentru stabilirea prețurilor și a nivelului de rambursare.
În România, prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 75/2009, prețul unui medicament generic nu poate depăși 65% din prețul medicamentului original al cărui generic este; iar prețul unui medicament biosimilar nu poate depăși 80% din prețul medicamentului biologic de referință.
Mai mult, prețurile medicamentelor generice scad în timp. Astfel, la finalul primului an de la intrarea medicamentului generic pe piață, prețul scade cu 40%, iar în anul 4 de prezență pe piață, prețul scade cu 74% (referință IQVIA 2021).
Medicamentele generice oferă un beneficiu major la nivelul tuturor statelor din UE, prin asigurarea accesului pacienților la tratament farmaceutic de calitate, la costuri accesibile, fiind din ce în ce mai prescrise de către medici ca alternative eficiente la produsele farmaceutice inovatoare mai scumpe. Se estimează că folosirea medicamentelor generice duce la economii anuale de peste 30 de miliarde euro pentru pacienți și pentru bugetele publice de sănătate.