Sari la conținut

Anunțul președintelui CNAS: Acces sporit la sisteme de monitorizare continuă a glicemiei pentru pacienții cu diabet

diabet
Sursă foto: Shutterstock
boala cronică

Dr. Herdea a subliniat că, în viitorul apropiat, pacienții cu diabet vor putea achiziționa sisteme de monitorizare continuă a glicemiei direct din farmacii. Aceasta măsură vine în urma unor modificări esențiale în accesul pacienților la servicii medicale, inițiate din 2018.

„În ultimii ani, începând cu 2018 s-au produs modificări foarte importante în accesul pacienților la servicii medicale. La nivelul întregii țări avem 40 de unități medicale civile și unul privat, care deservesc pacienții. Acum, avem acces la aceste pompe cu sisteme de monitorizare continuă.

În 2022 au început discuții foarte intense cu Comisia de Specialitate. Încercăm pe cât posibil să simplificăm traseul pacientului și accesul la sisteme de monitorizare pe care dânșii să le poată procura inclusiv din farmacii cu circuit deschis,” a declarat dr. Valeria Herdea în cadrul conferinței „Diabet fără complicații – soluții inovative, siguranță pentru pacienți”, organizată de Antena 3 CNN și cotidianul Jurnalul, sub egida proiectului România Inteligentă.

Diabetul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în România, afectând peste 1,5 milioane de persoane.

Valeria Herdea este medic primar de medicină de familie
Sursă foto: Valeria Herdea

Cui îi este recomandat sistemul de monitorizare continuă a glicemiei

Sistemul de monitorizare continuă a glicemiei a fost creat inițial pentru persoanele diagnosticate cu diabet.

În special cele cu diabet de tip 1 au nevoie de această evaluare constantă a nivelului de zahăr din organism, pentru că pancreasul lor nu produce insulină.

Aceste dispozitive medicale sunt recomandate și bolnavilor cu diabet de tip 2, dar pot fi folosite și de persoanele care nu au diabet.

 

Cum funcționează sistemul de monitorizare continuă a glicemiei

Sistemele de monitorizare continuă a glicemiei nu măsoară nivelul glucozei din sânge, ci din lichidul interstițial care se află în spațiul dintre celulele pielii.

Glucoza tinde să circule din vasele de sânge către țesuturile înconjurătoare.

Nivelul de glucoză din lichidul interstițial este similar celui din sânge, dar cu o întârziere de 10-15 minute. Aceasta înseamnă că orice creștere a nivelului glicemiei în circulația sangvină duce la o creștere și în lichidul interstițial, dar după 10-15 minute.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel