Din cuprinsul articolului
Numărul de noi cazuri de coronavirus a crescut cu 18% în ultima săptămână, cu peste 4,1 milioane de cazuri raportate la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Agenția de sănătate a ONU a declarat în ultimul său raport săptămânal despre pandemie că numărul mondial de decese a rămas similar cu cel din săptămâna anterioară, la aproximativ 8.500. Decesele legate de COVID au crescut în trei regiuni: Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și America.
Cea mai mare creștere săptămânală a cazurilor noi de COVID-19 a fost observată în Orientul Mijlociu, unde au crescut cu 47%, potrivit raportului publicat de OMS. Infecțiile au crescut cu aproximativ 32% în Europa și Asia de Sud-Est și cu aproximativ 14% în America, a spus OMS.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că cazurile sunt în creștere în 110 țări, în mare parte cauzate de variantele omicron BA.4 și BA.5.
„Această pandemie se schimbă, dar nu s-a terminat”, a spus Tedros săptămâna aceasta în timpul unui briefing de presă. El a spus că capacitatea de a urmări evoluția genetică a COVID-19 este „sub amenințare”, deoarece țările și-au relaxat eforturile de supraveghere și secvențiere genetică, avertizând că ar face mai dificilă surprinderea de noi variante emergente și potențial periculoase.
El a cerut țărilor să-și imunizeze populațiile cele mai vulnerabile, inclusiv lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele cu vârsta peste 60 de ani, spunând că sute de milioane rămân nevaccinate și sunt expuse riscului de boli severe și deces.
Tedros a spus că, în timp ce peste 1,2 miliarde de vaccinuri COVID-19 au fost administrate la nivel global, rata medie de imunizare în țările sărace este de aproximativ 13%.
Numărul infectărilor noi cu coronavirus s-a dublat în ultima săptămână față de cea precedentă, în perioada 27 iunie – 3 iulie fiind înregistrate aproape 8.000 de cazuri, potrivit datelor Ministerului Sănătății.
Între 27 iunie și 3 iulie au fost înregistrate 7.726 de noi cazuri de infectare Covid, 1.307 pacienți fiind reinfectați.
100% din secvențieri au indicat infectări cu Omicron.
Cu o săptămână în urmă fuseseră înregistrate 3.974 de îmbolnăviri.
„Având în vedere că au trecut cel puţin 5 luni de la valul iniţial, valul din ianuarie-februarie, şi majoritatea celor vaccinaţi cu 3 doze au cel puţin 6 luni de la încheierea acestei vaccinări cu 3 doze, este clar că există o eludare a răspunsului imun şi practic această subvariantă Omicron BA5 produce infecţii şi la persoanele vaccinate şi la cele trecute prin boală. Aşa că estimăm o creştere în perioada următoare fără să avem însă posibilitatea unei predicţii extrem de riguroase, avem totuşi două scenarii: unul, în care vârful acestui mini-val sau val, o să vedem în funcţie de numărul de cazuri, o să fie undeva între 7 şi 10 august, cea de-a doua variantă, mai puţin optimistă, în care vârful acestui val va fi spre sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie”, a declarat Alexandru Rafila.
Acesta susţine că în vârful valului se estimează circa 70.000 de cazuri săptămânal, ceea ce înseamnă 10.000 zilnic.
„Din ceea ce am citit şi pentru alte state, prezumţia este că vârful acestui val în Europa va fi undeva la sfârşitul lunii iulie. Ştiţi bine că noi avem un decalaj de 2 săptămâni faţă de restul UE şi din cauza asta un scenariu rezonabil probabil că o să fie între 14 şi 21 august”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…