Prin urmare, grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă astfel încât să fie incluse fetele cu vârsta între 14 – 18 ani. Până la acest moment, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.
Vaccinarea gratuită anti-HPV, extinsă la fete până la 18 ani
„România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit. În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.
Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
„Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare”, se arată în comunicatul de presă de pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Sănătății.
Ce este HPV?
Reprezentând un grup de peste 150 de virusuri înrudite, HPV reprezintă prescurtarea din engleză a Human Papilloma Virus. În română este cunoscut sub denumirea de virusul Papiloma uman. Din cele 150 de virusuri, fiecarui virus i s-a atribuit un număr care reprezintă tipul de HPV, un anumit tip fiind denumit, de exemplu, HPV 35.
Se numește papiloma virus, deoarece unele tipuri de HPV determină apariția verucilor (negilor) sau a papiloamelor, care sunt tumori benigne. Cu toate acestea, anumite tipuri de HPV pot determina cancer. 99% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de infecția persistentă cu HPV.
De asemenea, virusul este răspunzător de unele tipuri de cancer la nivelul vaginului, vulvei, anusului, penisului, scrotului și orofaringelui.
Virusurile HPV infectează și supraviețuiesc doar în anumite celule, denumite celule epiteliale scuamoase. Aceste celule se găsesc pe suprafața pielii și pe suprafețele umede (mucoase), ca de exemplu:
- Vagin, vulvă (în jurul exteriorului vaginului), col uterin
- Prepuț (partea interioară) și uretră (segmentul de la nivelul penisului)
- Anus
- Nas, gură, gât (orofaringe)
- Pleoape (partea interioară)
- Trahee și bronhii
75% dintre tipurile de HPV cauzeaza veruci (negi) la nivelul pielii – frecvent la nivelul brațelor, toracelui, mâinilor și picioarelor.
Restul de 25% sunt considerate virusuri care afectează mucoasele și sunt denumite virusuri HPV genitale sau anogenitale deoarece infectează frecvent zona genitală și anală.