Sari la conținut

Anunțul Ministrului Muncii: cu cât va crește pensia de la 1 ianuarie 2025. Și salariații se vor bucura de o creștere semnificativă

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), Simona Bucura Oprescu
Sursă foto: Ministerul Muncii
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), Simona Bucura Oprescu

Începând cu 1 ianuarie 2025, pensiile românilor vor beneficia de o creștere semnificativă, conform unui anunț al Ministerului Muncii. Aceasta va fi realizată prin majorarea punctului de referință cu 12,1%, ceea ce va duce la valoarea de 91 de lei. Această creștere este destinată să depășească rata inflației și să asigure un venit mai mare și mai sustenabil pentru pensionari.

Mai mult, pensionarii care primesc pensia minimă garantată vor experimenta o majorare de 10,4%, ceea ce va duce indemnizația socială la valoarea de 1.415 lei. Aceasta este doar una dintre măsurile incluse în reforma pensiilor, adoptată anul trecut, care are ca scop creșterea stabilității și echității în sistemul public de pensii. Aceste ajustări vin în contextul unui sistem pensional în schimbare, care urmărește îmbunătățirea condițiilor de viață ale pensionarilor din România.

„De la 1 ianuarie 2025, Valoarea Punctului de Referință (VPR) va fi majorată de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creștere cu 12,1%.

Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.

pensie
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Astăzi, 20 noiembrie, se împlinește un an de la adoptarea de către Parlament a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de #pensii. Implementarea acestei legi a presupus cea mai amplă reformă din istoria sistemului public de pensii din România. În plus, datorită acestei legi, Comisia Europeană a acceptat renegocierea PNRR astfel încât a fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB care ar fi putut conduce la o înghețare a pensiilor”, a transmis ministerul Muncii, într-o postare pe Facebook.

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel