Din cuprinsul articolului
Jaful de 2 minute care a șocat România. Piese extrem de valoroase din expoziția „Dacia – Imperiul de aur și argint”, inaugurată pe 7 iulie 2024, cu dată de închidere pe 26 ianuarie 2025, au fost sustrase în noaptea de vineri spre sâmbătă, de la Muzeul Drent din Assen.
O explozie a avut loc, distrugând un zid al spațiului expozițional și permițând pătrunderea mai multor persoane în interiorul muzeului.
În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziție: coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV î.Hr.) și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României.
Anunțul Ministerului Culturii despre jaful care a șocat România
Ministerul Culturii anunță că va întreprinde toate demersurile pentru recuperarea bunurilor arheologice furate.
Toate piesele furate de la Muzeul Drents din Assen, Olanda, fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale, mai transmite Ministerul Culturii.
„În dimineața zilei de 25 ianuarie 2025, un incident deosebit de grav a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, unde se desfășura expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”.
Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.
„Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor. Muzeul Național de Istorie a României este în contact permanent cu Muzeul Drents, autoritățile olandeze și române, depunând toate eforturile necesare pentru a sprijini ancheta în curs și pentru recuperarea urgentă a artefactelor furate.
De asemenea, Ministerul Culturii din România a fost notificat imediat după incident și colaborează îndeaproape cu instituțiile competente din Olanda și România pentru a asigura recuperarea acestor piese de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul național”, potrivit comunicatului de presă.
Jaful de 2 minute. Momentul atacului de la muzeul Drents
Poliţia din Olanda a publicat imaginile de pe camerele de supravehere care arată momentul în care hoţii pătrund în Muzeul Drents din Assen, după ce au provocat o explozie la una din ușile de acces.
Hoții au avut nevoie de mai puțin de două minute pentru a fura piesele din tezaurul dacic.
Anchetatorii au cerut ajutorul locuitorilor din zonă care ar putea oferi informaţii despre indivizii care au furat Tezaurul Dacic al României, dar şi ajutorul Interpolului.
Imaginile surprind 3 indivizi care, după ce au forţat uşa de acces, au provocat o explozie.
„Explozia a spart mai multe ferestre, permițând hoților să pătrundă în muzeu, a declarat Debby Homans, ofițer de justiție, în timpul unei conferințe de presă organizate la fața locului.
În două minute, hoții au pătruns în muzeu și au plecat cu cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, printre care Coiful de aur de la Coțofenești şi brațările dacice din Sarmizegetusa Regia.
Poliția suspectează că furtul a fost o operațiune planificată cu minuțiozitate, iar anchetatorii analizează acum înregistrările de pe camerele de supraveghere și mărturiile martorilor.
Expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver” a avut 77.000 de vizitatori
Expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”, deschisă publicului din 7 iulie 2024 și care urma să se închidă pe 26 ianuarie 2025, a adunat peste 77.000 de vizitatori.
Expoziția a inclus 673 de bunuri arheologice din metale prețioase, provenind din patrimoniul național al României.
Proiectul expozițional a fost realizat în parteneriat cu mai multe muzee din România, inclusiv Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Secuiesc și multe altele.
„Ministerul Culturii este în contact permanent cu MNIR, MAE și partenerii olandezi și asigură publicul român că va întreprinde toate demersurile pentru recuperarea bunurilor arheologice furate”, se menționează în finalul comunicatului.