Din cuprinsul articolului
Anunțul lui Alexandru Rafila despre corupția și șpaga din sistemul de sănătate. Declarația ministrului Sănătății a intervenit în contextul în care mulți medici le iau apărarea colegilor acuzați de luare de mită și scriu pe rețelele de socializare că șpaga nu este o mare problemă și că procurorii ar trebui să se ducă peste alte persoane.
Șpaga în spitalele din România, fenomen adânc înrădăcinat în psihicul colectiv, pare că ia amploare, propulsând țara noastru pe primul loc în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cel mai mare procent al șpăgilor în sănătate.
Pacienții oferă șpagă benevol sau obligați de către medici. Unii se tem că nu vor avea acces la serviciile medicale sau că nu vor primi cel mai bun tratament, dar sunt și situații în care doctorii condiționează actul medical de diferite atenții. Există și cazuri în care oamenii dau șpagă pentru a-și exprima recunoștința sau pentru a se simți parte din sistem.
„Faptul că există acte de corupție care au fost aduse în atenția opiniei publice, după părerea mea, nu este un lucru rău. Înseamnă că și instituțiile abilitate de statul român, și Ministerul Sănătății, prin structurile pe care le are de integritate și cele de control, își fac datoria.
Faptul că apar în medie astfel de informații n-aș spune că este firesc, dar este parte a unui proces de curățare. Există astfel de situații, sunt reprobabile. Corpul medical trebuie apărat în fața abuzurilor în informare.
Nu tot corpul medical face așa ceva. Marea majoritate a oamenilor care lucrează în spitale sau în alte instituții medicale își fac datoria fără să condiționeze în vreun fel actul medical”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit RADOR.
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a mai spus că găsirea unei soluții pentru finanțarea sustenabilă a spitalelor până la sfârșitul anului se va amâna puțin. El a fost întrebat la Palatul Parlamentului dacă problema banilor pentru spitale se va rezolva în şedinţa de guvern de astăzi, aşa cum anunţase.
Alexandru Rafila a precizat că ministrul de finanţe, Marcel Boloş, a înţeles necesitatea găsirii unei soluţii pentru finanţarea sustenabilă a spitalelor până la sfârşitul anului
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…