Egalitatea de gen se referă la egalitatea dintre femei și bărbați în ceea ce privește drepturile, tratamentul, responsabilitățile, oportunitățile și realizările economice și sociale ale acestora. Există egalitate de gen atunci când bărbații și femeile au aceleași drepturi, responsabilități și oportunități în toate sectoarele societății și atunci când diferitele interese, nevoi și priorități ale bărbaților și femeilor sunt evaluate în mod egal.
Egalitatea de gen este o valoare de bază a UE, un drept fundamental, o componentă esențială a creșterii economice și un principiu fundamental al Pilonului european al drepturilor sociale.
În acest sens, UE a făcut progrese în domeniul egalității de gen în ultimele decenii. Cu toate acestea, în pofida progreselor înregistrate, inegalitățile dintre femei și bărbați pe piețele muncii, la încadrarea în muncă, în ceea ce privește calitatea vieții, precum și la locul de muncă persistă și la douăzeci de ani de la începutul secolului al XXI-lea.
În România, statutul femeii încă are de suferit, însă Gabriela Firea își propune o serie de măsuri prin care să reducă discrepanța între cele două sexe și să asigură un acces mai amplu al femeii în funcțiile de conducere în societate.
„Am avut o întâlnire fructuoasă cu doamna Helena Dalli, comisarul european pentru egalitate, alături de colegii din cabinetul său, cu doamna Ramona Chiriac, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România, și cu doamna Mara Roman, adjunctul reprezentanței Comisiei Europene în România. Îi mulțumesc doamnei comisar Dali pentru vizita în România și pentru susținerea pe care o oferă tutoror femeilor din țara noastră.
👩🏼👩🏻🦱👩🏻🦰 Lupta pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați este o realitate zilnică în România, dar și în alte state europene. Poate pare greu de crezut în zilele noastre, dar femeile din țara noastră o duc greu, în multe domenii. Nici doamnelor de succes nu le-a fost simplu să ajungă în top, trebuie să demonstreze în fiecare zi că sunt la fel de bune, sau mai bune decât bărbații la locul de muncă.
📝 Am discutat despre proiectele și inițiativele Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse prin care venim în sprijinul doamnelor din România pentru a deveni mame, pentru a avea mai multe drepturi și poziții de conducere, pentru a fi mai bine reprezentate la nivel național și local, dar și pentru a preveni și combate fenomenul îngrijorător al violenței domestice.
🤗 Împărtășesc opinia doamnei comisar european Helena Dali că mamele trebuie să se întoarcă pe piața muncii cât mai repede și că este nevoie de măsuri în acest sens. Din acest motiv, lucrăm la un proiect care să ofere beneficii fiscale pentru mamele cu mulți copii, dar și pentru angajarea doamnelor peste 40 de ani.
📜 Am discutat despre cadrul legislativ din România și nevoia introducerii cotelor de gen. Știm că avem cea mai mică rată a femeilor în politică, la nivel local și național, și susțin opinia doamnei comisar Dali că trebuie să intervenim prin legi potrivite, așa cum au făcut alte state europene.
📈 Am depus în calitate de senator un proiect legislativ care le asigură femeilor 30% dintre locurile pe listele electorale la alegerile locale. De asemenea, susțin și demersul pentru introducerea cotele de gen pe listele electorale la alegerile parlamentare.
🙏🏻 Lupta pentru drepturile femeilor nu trebuie să rămână doar la nivel de vorbe. Mi-am luat un angajament în fața doamnelor din România și voi face tot ce-mi stă în putere ca situația să se schimbe în favoarea lor”, a explicat Gabriela Firea într-o postare pe rețelele sociale.