Sari la conținut

Anunțul făcut de autorități despre tichetele sociale. Cine riscă să rămână fără banii de la stat

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cine riscă să rămână fără banii de la stat. La mijlocul acestui an, în cadrul programului Sprijin pentru România, autoritățile române au decis să ofere un ajutor de 1000 de lei românilor cu venituri lunare de sub 1500 de lei, în patru rate de 250 de lei. Acestea au fost intitulate tichete sociale sau vouchere sociale.

Ca de fiecare dată când vorbim de un ajutor financiar de la stat în România, acesta vine la pachet cu o serie stufoasă de asterixuri sau excepții. Gândește-te doar la faptul că primești amenzi de până la 10.000 de lei dacă îți vinzi cardul de tichete sociale altei persoane sau, pur și simplu, o altă persoană îl folosește la cumpărături, fie și din cadrul familiei. Acum, o altă excepție a ajuns în lumina reflectoarelor, una care te poate lăsa fără tichetele sociale, chiar dacă le-ai primit deja pentru o lună sau două.

Cum rămâi fără voucherele sociale, tichetele de masă de la stat

Regula de bază pentru a primi ajutorul financiar de 250 de lei la fiecare două luni până la suma totală de 1000 de lei este condiționat de venituri lunare de 1500 de lei sau 800 de lei pe cap de familie. În contextul în care foarte mulți pensionari se încadrează în aceste cifre, aceasta este categoria cu cei mai numeroși receptori de tichete sociale din România.

Din păcate sau din fericire, pensiile se mai modifică și, aproape exclusiv, acest lucru se întâmplă în sus. În acest context, este important să reții că, dacă veniturile tale cresc peste cei 1500 de lei menționați mai sus în această perioadă a recepției voucherelor sociale, vei înceta să mai primești următoarele rate de 250 de lei.

O confirmare pe marginea acestei practici a venit din partea ministrului Muncii atât luna trecută, cât și luna aceasta. ”Toţi cei care au avut dreptul să primească tranşa a doua au primit-o exact în termenul pe care l-am comunicat. Mai sunt anumite cazuri care au realizat venituri în această perioadă şi care nu primesc această a doua tranșă.

Mai exact, în luna precedenta acordarii acestui drept se face o verificare cu bazele de date ale ANAF, acolo unde se declară veniturile impozabile, pentru că acest sprijin este pentru cei care au venituri sub 1500 de lei, cu precizarea că indemnizatia pentru persoanele cu dizabilități nu intră în calcul.

Există posibilitatea ca cineva să fi vândut un teren sau sa fi lucrat în luna precedentă şi să fi realizat venituri şi atunci nu se încadrează dacă a depășit pragul de 1500 de lei. Din două în două luni se fac aceste verificări. Dacă a fost un venit ocazional, persoana respectivă primeşte din nou suplimentul”, a explicat ministrul la postul de televiziune România Tv.

Dincolo de scenariul ipotetic însă, numărul românilor care primesc tichete sociale a crescut constant de la introducerea acestui ajutor financiar. Doar în ultima lună, s-au adăugat 150.000 de beneficiari noi pe lista de 2.48 milioane de români. Noii beneficiari ar fi trebuit să primească cardurile până pe 3 septembrie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel