Din cuprinsul articolului
Casa Națională de Pensii Publice a oferit clarificări privind recalcularea pensiilor pe baza veniturilor și sporurilor nepermanente, un element introdus de *Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Această lege aduce noutăți semnificative, permițând includerea veniturilor și sporurilor nepermanente asupra cărora s-a plătit contribuția de asigurări sociale la recalcularea pensiilor.
Conform art. 155 din Legea nr. 360/2023, recalcularea se aplică în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii și se face din oficiu. Aceasta valorifică veniturile și sporurile menționate în adeverințele care respectă cerințele de legalitate și valabilitate, așa cum sunt prevăzute în Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr. 487/2021.
Recalcularea se aplică veniturilor realizate înainte de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii și pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.
Drepturile recalculării se aplică de la data intrării în vigoare a legii, asigurând că beneficiarii primesc ajustările necesare în pensii în conformitate cu noile reglementări.
Reamintim
Sunt avute în vedere sumele reprezentând:
- formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
- premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
- recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
- al treisprezecelea salariu;
- formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;
- sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de specialitate a învățătorilor și educatorilor;
- indemnizațiile de muncă nenormată;
- alte sporuri care nu au avut caracter permanent dar pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale și care se valorifică numai în situația dovedirii acestora prin adeverință întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la lege.