Din cuprinsul articolului
După recalcularea promisă în septembrie, autoritățile spun că vor analiza din nou, dosarele celor care au avut, și venituri nepermanente. În etapa a doua, sunt vizați pensionarii care au lucrat în industrie, minerit, și în sistemul public.
Cu dosarele pline de adeverințe de la foștii angajatori, pensionarii se înghesuie zilele acestea la ghișee că să își completeze dosarul.
În etapa a doua a recalculării, potrivit legii, autoritățile vor lua în calculul pensiei și sporurile nepermanente, primele, diferite premii, al 13-lea salariu, orele suplimentare sau acordul global.
Despre aceste amănunte a vorbit șeful de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu:
„În etapa I beneficiază toți cei aproximativ cinci milioane de pensionari, toată lumea va primi pensiile recalculate. Dintre aceștia, peste trei milioane de pensionari vor avea măriri ale pensiilor, unele foarte mari, spectaculoase”.
„Aici mă refer la punctele de stabilitate, care este o noutate în această nouă lege a pensiilor: cine realizează stagii de cotizare mai mari de 25 de ani va primi, ca un bonus, aceste puncte de stabilitate. Așadar, în etapa I vor intra absolut toate pensiile din sistemul public aflate în plată”, declară oficialul, potrivit InfoFinanciar.
Astfel, Daniel Baciu le descrie românilor pensionari ceea ce urmează, adică o etapă a II-a:
„Pentru etapa II, vorbim numai despre acei pensionari care au avut aceste sporuri nepermanente, care, în momementul de față nu sunt luate în calcul la pensie. Acest lucru se va întâmpla, avem termen 6 luni, de la 1 septembrie, când intră legea în vigoare, ca noi să le calculăm din oficiu”.
„Este vorba despre acordul global, care este cel mai mare spor, aici se vor vedea cele mai mari creșteri. Avem termen până în februarie 2025 să recalculăm toate aceste pensii, noi îi spunem a doua mică recalculare.
Prima recalculare vizează absolut toți pensionarii, iar de a doua beneficiază doar acei pensionari care au lucrat în acele sectoare de activitate care au avut sporuri cu caracter nepermanent: al 13-lea salariu, ore suplimentare, premii, acordate în mod sporadic”, a declarat șeful CNPP.
În acest fel, potrivit celor declarate de către Daniel Baciu, creșterile din această etapă nu vor fi așa de mari. Dacă luăm în comparație cu prima etapă a acestor creșteri de pensii. Inițial, este vorba despre acordarea acelor puncte de stabilitate tuturor pensionarilor care realizează venituri mai mari de 25 de ani.
„Aceste adeverințe le primim în mod frecvent la ghișeele caselor teritoriale de pensii. E acest termen de șase luni, pe care le recalculăm din oficiu și primesc drepturile legale care li se cuvin pentru aceste sporuri, începând cu data de 1 septembrie, însă nu există un termen anume”.
„Ei pot veni oricând la ghișeele caselor teritoriale de pensii să depună aceste adeverințe cu aceste sporuri. Acolo unde angajatorii sunt în activitate și funcționează, chiar dacă foștii angajați sunt pensionari și nu mai fac parte din salariați, angajatorii sunt obligați, conform Codului Muncii, să elibereze aceste adeverințe pentru foștii salariați”, a mai spus Daniel Baciu.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…