Unele zone au adoptat deja planuri de răcire prin noi spații cu aer condiționat și oprirea activităților de lucru.
Din cuprinsul articolului
După ce Europa de Sud Est, inclusiv România, s-a confruntat în premieră cu cel mai lung val de caniculă intensă, meteolorogii au veşti proaste şi pentru luna august.
Căldura extremă cauzată de un valul de aer din nordul Africii a afectat din nou sud-estul Europei și a ajuns la 43 de grade Celsius în Italia și Grecia, iar Portugalia, România și Cipru vor intra și ele sub cupola de căldură. În țările din sudul și estul Europei s-a format o creastă de înaltă presiune, cu un aer foarte fierbinte care este staționar.
”Totul are de-a face cu un model meteorologic destul de persistent la scară largă”, atrage atenţia Lars Lowinski, meteorolog la serviciul meteo Weather & Radar.
„Părțile sudice și estice ale Europei au fost sub ceea ce noi numim o creastă de înaltă presiune – cunoscută și sub numele de cupolă de căldură, practic o zonă mare de înaltă presiune cu mult aer foarte cald care nu se mișcă prea mult”, a mai explicat Lowinski.
Potrivit aceatuia, temperaturile au fost cu 6-12 grade Celsius peste media perioadei, alimentând incendii de vegetație și crescând consumul de energie.
Weather & Radar anticipează că vremea neobișnuit de caldă va continua câteva zile, cu temperaturi de 35-40 de grade Celsius în Serbia, Italia, Albania, Grecia, România și Bulgaria.
Experţii sugerează că temperaturi extreme localizate (35C+) pentru una sau două zile sunt mai probabile, în special la mijlocul lunii august.
Europa de Nord a fost protejată de acest val de căldură datorită curentului-jet. În Franța și Alpi până în statele balcanice au avut loc ploi agresive urmate de grindină și vânt puternic. Curentul rece ar putea pătrunde și în Balcani săptămâna viitoare.
Deși meteorologii au prevăzut intensitatea valurilor de căldură, specialiștii nu pot anticipa exact ce se va întâmpla restul verii. Aceștia presupun o revenire a căldurii în a doua jumătate a lunii august, unde temperaturile vor atinge 30-35 grade Celsius.
Unele zone au adoptat deja planuri de răcire prin noi spații cu aer condiționat și oprirea activităților de lucru.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…