Sari la conținut

Anunț terifiant de la autorități! Clima schimbă România: 450 de orașe, sub atenționare

clima
Sursă foto: evz.ro
Clima din România s-a schimbat

Clima din România s-a schimbat radical. Unele zone s-au transformat în deșert.

Apa este furnizată cu restricții între anumite ore în aproape 450 de orașe, comune și sate din România. Administrația Națională „Apele Române” spune că este vorba de 15% din totalul localităților la nivel național. Specialiștii fac apel la populație să ia în calcul alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice, acolo unde se poate, iar pentru cei din sectoarele industrial și agricol au întocmit un ghid de economisire a apei, care poate fi găsit pe pagina de internet a instituției.

Orașe afectate de secetă

seceta
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Între localitățile afectate sunt și șase orașe – Dorohoi, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Pașcani, Hârlău și parțial municipiul Iași. Județele Botoșani, Iași și Alba figurează cu cele mai multe localități cu astfel de probleme.

Din cauza secetei au secat și multe fântâni din zone unde nu există rețea de apă. Situația e raportată în circa 250 de localități, cele mai multe din zona Moldovei, iar seceta din sol îi afectează și pe agricultori, care spun că au pierdut culturile, mai ales acolo unde nu se poate iriga.

Între timp, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a avut luni o primă întâlnire cu reprezentanții băncilor comerciale de la care a cerut soluții pentru a acoperi ratele și dobânzile la creditele pentru fermierii care se confruntă cu seceta severă din acest an.

Fermierii vor putea primi despăgubiri între 200 și 250 euro pe hectar pentru culturile distruse de secetă în acest an, în condițiile în care suprafața calamitată până în prezent este de aproape două milioane de hectare la porumb și floarea-soarelui și de 100.000 de hectare la grâu și rapiță, potrivit Agerpres.

Iar veștile de la specialiști nu sunt bune nici pentru perioada următoare; în prezent, gradul de umplere a celor 40 de lacuri de acumulare din țară a coborât ușor sub 80%, iar cei de la „Apele Române” estimează că tendința de scădere se va menține, iar până la sfârșitul lunii coeficientul de umplere va ajunge la aproximativ 77%.

Necesarul de apă brută, asigurat

Instituția notează că, în prezent, se asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursele de suprafață în sistem centralizat, dar face apel la populație să utilizeze apa rațional. Debitul Dunării la intrarea în țară este sub media multianuală a lunii iulie, dar nu sunt probleme de alimentare pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel