Din cuprinsul articolului
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a pensiei în conformitate cu o lege ce prevede creșterea valorii punctului de referință. Aceasta se va face pe baza valorii inflației, la care se va adăuga 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu pe economie. Această măsură se aplică pensionarilor ale căror pensii, după recalculare, erau mai mici decât cele rezultate din noul calcul.
Potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, creșterea medie anticipată va fi de aproximativ 340 de lei. Datele statistice necesare pentru aceste calcule vor fi furnizate de Institutul Național de Statistică, care va colabora cu Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii Publice. Influența majorării se bazează pe rata inflației de 10,4% înregistrată în 2023, ceea ce garantează o creștere de peste acest procent .
Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025?
Pensiile românilor vor fi majorate din nou începând cu ianuarie 2025, iar toți pensionarii vor beneficia de bani în plus. Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a spus cu cât vor crește pensiile, potrivit legii și a cifrelor pe care le deține până în prezent.
„Vorbim despre prevederile art. 83, alin. 3 din Legea nr. 360/2003, care specifică mecanismul de indexare începând de anul viitor. Indexarea va avea loc în fiecare lună ianuarie, iar lucrurile sunt foarte clare acum.
Indexarea are doi indicatori clari și predictibili, furnizați de INS: rata medie a inflației, la care se adaugă încă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie.
Pentru aceasta, am trimis o adresă la INS pentru a obține un calcul corect și o explicație clară despre cum se determină această creștere reală. Am primit și răspuns. Acest indicator este un raport între indicele salarial mediu brut și indicele de consum“, a explicat șeful CNPP pentru România Tv.
Daniel Baciu: creștere de peste 12%
Potrivit acestuia, creșterea – conform cifrelor provizorii, valabile în acest moment, creșterea va fi de peste 12%.
„La rata inflației – de 10,4% pentru anul 2023, cunoscută deja – se adaugă la 50% din câștigul real, și, ținând cont și de prevederile alin. 7, ajungem la o cifră de aproximativ 12,1% cu care va trebui să actualizăm valoarea punctului de referință. Acesta este un calcul estimativ, nu definitiv. Când vom avea cifrele oficiale comunicate, vom prezenta și datele finale.
Acesta este calculul făcut de noi pe baza cifrelor comunicate până în prezent și indică acest procent, dar mai sunt aproape două luni. Când vom avea cifrele finale, vom putea confirma care va fi cifra reală, finală“, a mai spus șeful CNPP.
Daniel Baciu a spus că, potrivit datelor preliminare, „valoarea medie în bani pentru această creștere de 12% este estimată la 91,1 lei, reprezentând valoarea punctului de referință (VPR)’.
„La rata inflației – de 10,4% pentru anul 2023, cunoscută deja – se adaugă la 50% din câștigul real, și, ținând cont și de prevederile alin. 7, ajungem la o cifră de aproximativ 12,1% cu care va trebui să actualizăm valoarea punctului de referință. Acesta este un calcul estimativ, nu definitiv. Când vom avea cifrele oficiale comunicate, vom prezenta și datele finale”.